torsdag 24 mars 2011

'En kväll om boken' med Lisa

I går hade vi kvällsträff hos Lisa i residenset på den svenska ambassaden. På vägen dit åkte Anna Karin och jag ’svarttaxi’. Första gången för AK som var lite nervös inför detta äventyr. Först stannade en modern Volvo med svart skinnklädsel och ung man vid ratten som såg ut att jobba på kontor.

Efter att vi åkt några hundra meter så förstår jag vad han säger, han vill bara ta oss en bit på väg och släppa av oss på Kutusovski Prospekt eftersom han ska åt ett annat håll och inte vill åka en omväg hem. Ok det förklarar saken, han tar med folk som åker åt hans håll, ..folk och folk vi är ju två ’gorgeous blonds’ förstås.. - Ni behöver inte betala, sa han chevalereskt.

Stående mitt i trafiken sträcker jag upp handen i luften igen och en ny bil stannar inom 10 sekunder. Den här gången en mer oansenlig bil, men ändå helt modern medtidningspapper på golvet för att hålla bilen fräsch från smutsen på Moskvas gator. AK tittar på mig om det är ok och jag känner att den här medelålders mannen är 'normalna' (=ok) - vi hoppar in. 

Efter stund i baksätet hör vi Nina, pretty ballerina’ spelas från radion (en ABBA låt) och jag säger till vår chaufför att vi kommer från Sverige. - Ja, jag vet det säger han, det var därför jag satte på ABBA.

Väl framme vid den svenska ambassaden så är vi så rörda av hans gest med musiken att vi nästan vill ta kort på honom, men vi hinner inte. I vilket fall som helst så var slutsatsen att de två stickproven av ryska män som vi stötte på i svarttaxi var både trevliga och på snudd till charmiga!

Inne på residenset hos Lisa slussas vi snabbt in till Lisas trevliga presentation 'En kväll om boken' allt om bokens uppkomst och bokbinderi. Hon har förberett en fin power point presentation och vi lyssnar andäktigt när hon berättar om bokens och bokstävernas historia ända från runstenar till hantverket med att binda böcker. Hon berättar och visar bilder på papyrys-plantor, bokrullar och vi lär oss om boktryckarkonstens fader, Gutenberg som på 1400-talet revolutionerade tryckkonsten med lösa typer som kunde sättas ihop till ord och tryckas till text. 

Vi såg en karta på hur många pappersbruk det fanns i södra Sverige under 1800-talet, massor, varav idag de flesta är borta och ett fåtal är museum.
Lisa vars stora intresse för hantverket bokbinderi startade för ca 20 år sedan då  det stod klart att Tomas karriär ledde dem utomlands ännu en gång. Efter en lång egen bana som ekonom inom offentlig förvaltning så passade Lisa på att först utbilda sig  Hantverkets Folkhögskola i Leksand (Nordens enda utbildning i bokbinderi) samt vid Art Tres i Madrid och Centro del Bel Libro i Schweiz  Hon har också fått flera hedersomnämnande i diverse utsällningar av handbundna böcker. Manne Dahlsten, en av Lisas mentorer ställer just nu ut böcker i Sigtuna fram till den 8 maj. Länk här.
Lisa berättar också att det finns ett relativt stort intresse bland yngre speciellt kvinnor för bokbinderi. Hon rekommenderar att den som är intresserad kikar in på: www.bokbindarkompetens.se. Det är en sida som drivs av en kvinna vid namn Helene Jouper och man erbjuder bla kurser i bokbinderi. Lisa hyr året runt en atelje på ön Redutten utanför Vaxholm i Stockholms skärgård. Där tillbringar hon mycket tid och producerar vackra böcker. 

Lisa hade utlovat kanapeer, men det var snarare en buffe av olika varmrätter som väntade oss efter presentationen. Så mycket gott  - vi tjattrade lite och så var det dags att runda av. 
Tack Lisa för att vi fick komma - det var mycket trevligt och intressant!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar