Under perioden januari-september i fjol halverades de utländska direktinvesteringarna i Ryssland jämfört med ett år tidigare till 8 miljarder dollar, motsvarande drygt 50 miljarder kronor, enligt en rapport från Bank of America/Merrill Lynch.
Ryssland ligger långt efter de övriga stora tillväxtländerna när det gäller att locka utländskt kapital. Kina drar in tre gånger så mycket och Brasilien dubbelt så mycket direktinvesteringar som Ryssland, skriver Bloomberg.
Di.se har tidigare rapporterat att möbeljätten Ikea drar i bromsen för nya ryska köpcentrum, efter en rad tunga motgångar med inslag av korruptionsskandaler, kontraktsbråk och byråkratiskt trassel.
”Det har gått för fort. Nu konsoliderar vi verksamheten”, sa Per Wendschlag, ny chef för det ryska köpcenterbolaget Ikea MOS, till di.se i december.
Ikea har sammanlagt investerat omkring 25 miljarder kronor i ryska varuhus och köpcentrum det senaste decenniet.
Omfattningen av Rysslands förtroendeproblem illustreras av att landet är 154:e sämst av 178 analyserade länder i organisationen Transparency Internationals korruptionsliga. Placeringen är i klass med Kenya och Tadzjikistan.
Vid sidan av Ikea har flera andra globala jättar tappat sugen på Ryssland. Schweiziska Nestlé, världens största livsmedelsbolag, liksom amerikanska Wal Mart och franska Carrefour, världens två största detaljhandelsbolag, hör till dem som har vänt landet ryggen sedan 2009.
Detta trots att Rysslands inhemska konsumentmarknad ter sig attraktiv. Ikeas ryska försäljningstillväxt i jämförbara butiker uppgår till mer än 20 procent per år och landet hör till koncernens säljmässigt bästa marknader, uppger Ikeas Per Wendschlag för Bloomberg.
En konsumentvarujätte som dock går emot rysskräcken är PepsiCo. Den amerikanska läsktillverkaren köpte i december en kontrollpost i Rysslands ledande mejerivaru- och juiceleverantör Wimm-Bill-Dann för 3,8 miljarder dollar.