torsdag 10 mars 2011

Krishantering

Krishantering och beredskap vid affärsfrukost på den svenska ambassaden i Moskva

Det senaste året har Moskva drabbats av fem extraordinära händelser, kriser, som på olika sätt har påverkat stadens invånare. Två av dem med stora dödstal; sprängningarna i tunnelbanan och på flygplatsen Domodedovo, de andra tre med begränsningar i rörlighet; askmolnen, isregnet och torv och skogsbränderna. Detta var utgångspunkten för inbjudan till en affärsfrukost på Sveriges Ambassad den 1 mars.
Ett fyrtiotal gäster fick lyssna till Åse Lunde, från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, om hur de arbetar vilket mandat de har och även vad svenska medborgare kan förvänta sig för hjälp av ambassaden vid extraordinära händelser.

De flesta stora svenska företagen och arbetsplatser med många svenskar var representerade. De vittnade om att de händelser inträffat det senaste året bidragit till att beredskapsplaner och kristänkande har ökat och hamnat högre på företagens prioritetslista. Några av företagen delade med sig av sina egna erfarenheter. Ett handfast enkelt råd från SAS regionala chef i Moskva, Fredrik Enander, var att alltid se till att ha kontanter i reserv. Cash is king när extrema händelser inträffar och resurser blir begränsade.

Åses målsättning med övningen var att införliva ett förhållningssätt till hur man alltid skall vara förberedd på det som inte går att förbereda sig på.- ”Planer är inget planering är allt”  ett citat  som väl sammanfattar föredraget.

Ambassadens säkerhetsansvarig Britt Bhatt underströk hur viktigt det är att man som svensk registrerar sig på ambassaden. Detta både när man flyttar till Ryssland men även när man flyttar hem. Ambassadens primära roll, informations-ansvar och knutpunkt vid krishändelser, blir mycket svårare att uppfylla om man saknar uppgifter om hur många och vilka svenskar som kan behöva stöd och hjälp.

Anmäl er till svensk-listan på den svenska ambassaden till Ann-Sofie Gariani här: ann-sofie.gariani@foreign.ministry.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar