söndag 3 mars 2013

Farliga ämnen i kosmetika och hudprodukter

I USA har det ett bra tag ägt rum en debatt om parabener (ett konserveringsmedel) i hud och kosmetikaprodukter. Problemet med dessa är att när de tränger in i huden och våra kroppar så börjar de bete sig som hormoner och kan påverka fertlitet, cancertillväxt mm på ett inte bra sätt. Troligen finns det inte helt solklara samband här, då skulle man säkert kastat ut det här ämnet för länge sedan, men tex i Danmark har man förbjudit parabener, men ännu inte Sverige vad jag vet.

En ung kvinna som jag känner som just påbörjat sitt yrkesverksamma liv i New York fick nyligen en stark reaktion i huden orsakat av en sk 'foundation' som hon nu började använda mer ofta än tidigare pga hennes representativa arbete. Hon började leta på nätet och hittade en hel del information och artiklar om just alla kemikalier som ingår i det vi kvinnor tar på oss, ibland varje dag. Tex trodde man tidigare att mascara och annat inte trängde in i kroppen, men nu vet man att det faktiskt gör det, vilket känns obehagligt speciellt om man börjar läsa innehållsföteckningarna på smink och krämer.

En källa som hon skickade mig var The Organic Pharmacys sida om farliga ämnen uppdelade i olika grupper. Om du klickar på länken nedan så hittar du dessa ämnen som du senare kan leta efter i innehållsförteckningarna på de produkter du köper. Ut och studera innehållsförteckningarna...

Listan med ämnen att undvika:
https://www.theorganicpharmacy.com/natural-health/ingredients-carcinogen

Om The Organic Pharmacy: 
http://www.theorganicpharmacy.com/natural-health/philosophy

För övrigt har jag inga rekommendationer om företaget The Organic Pharmacy eller deras produkter men tror listan ovan är en bra start för ett hälsosammare liv. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar