fredag 18 mars 2011

Fredag - föredrag, workshops och middag på Hakka..

Hela förmiddagen fick vi lyssna till föredrag och först ut var Per-Arne Hjelmborn, den svenska ambassadören på ambassaden här i KL: Han berättade bla för oss hur intressant det är att bo i Asien mitt i en mycket dynamisk region.

Visste ni att det finns hela 4 miljarder människor i Asien? De tre största ekonomierna är naturligtvis Kina, Japan och Indien. Det finns hela 130 miljardärer (personer alltså) och 2 miljarder mobilabonnenter i Asien.

Han delade också med sig berättelsen om hur han själv tagit kontakt med den Malaysiske premiärministern för att tillsammans med regeringen i Malaysia organisera och genomföra ett 'Innovationsforum' i samarbete med svenska företag för att presentera innovativt svenskt tänkande inom flera områden bla miljö, CSR, corporate amd social responsibility, dvs svensk socialpolitik. Dessvärre kommer denne trevlige och initiativrike ambassadör inte att finnas på plats här längre än fram till juli i år då ambassaden kommer att börja stängas ner för verksamhet som en del av UD's besparingar. Istället kommer det att finnas ett konsulat i Kuala Lumpur.


Därefter fick vi ett föredrag om Sverige från Svenska Institutets nya generaldirektör, Annika Rembe. Hon berättade och visade också statistik på inom vilka (de flesta) områden där lilla Sverige med bara 0,14% av världens befolkning ligger högt uppe i 'ranking' såsom inom demokrati, innovation, världens näst mest konkurrenskraftiga land och fjärde mest miljövänliga land. Hon berättade också att Sveriges kärnvärden, dvs vad som mest uttrycker vad vi står för i andras ögon är: nytänkande (innovationer), öppenhet (ett av världens mest interntaionaliserade länder) , trovärdiget (vi är pålitliga) samt omtänksamhet (svensk socialpolitik). Hon berättade också en hel del om Världsutställningen i Shanghai och Sverige-byggnaden och insatsen där. Svenska Institutet.

Sist men fantastiskt underhållande och mycket intressant var föreläsaren Fredrik Härén, sedan flera år tillbaka mycket känd och underhållande författare till flera böcker som översatts till massor med språk (snart även på ryska). 'Idebok' som blivit utsedd till en av '100 best business books of all times' samt hans senaste alster, 'The developing world' är några av hans böcker. 

Fredrik är en mycket rutinerad och fantastiskt duktig föredragshållare som kåserar om vikten av kreativitet och utmanar alla västerlänningar med frågan om man inte borde börja lära av kineserna och asiaterna när det gäller innovation och kreativitet. Han argumenterar att vi svenskar bör se upp så att vi inte blir omkörda av just Asien (han bor själv i Singapore och tidigare Beijing) som utvecklas mycket snabbare och har en mer öppen attityd till förändringar än vad väst-världen inklusive Sverige har.

Som ett föregångsexempel på hur vi alla borde göra, tog han 'Årets kock' som år efter år i nutid har vunnit stora utmärkelser internationellt för bästa kockarna just för att de vänt sig utåt, arbetat i flera olika kulturer och lärt sig många olika saker för att senare (precis som kineserna) återvända hem till Sverige (Kina i deras fall) och använda all den kunskap man hämtat in utifrån till nya kreativa lösningar. 
Jag rekommenderar att ni går in och tittar på Fredriks båda sajter: www.interesting.org samt www.thedevelopingworld.com
Folk som bara stannar hemma blir 'hemmade' resonerar han. Mycket bra!

På eftermiddagen var det dags för workshops i olika grupperingar. Vi 'brainstormade' om Medlemsrekrytering, Sponsring/Fundraising, Stadgar och Utbildning samt SWEA idag - SWEA imorgon. 

Berättar mer om det en annan dag... avslutar med en en bild från livliga och roliga restaurang Hakka på kvällen samt folkvimmel i Kuala Lumpur...













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar