torsdag 2 maj 2013

Glad Rysk Påsk!

Specialkulich i form av en kyrka...
Nu är den ryska påsken strax här. Mitt emellan 1 maj och Segerdagen den 9 maj så infaller alltså den ryska påsken nu i helgen. Vad händer då undrar kanske någon?

För det första så målar faktiskt många ägg nu på lördag eller dagarna innan lördag och bakar med föredel en sk "Kulich", den traditionella ryska påskkakan. En sorts jättemuffins gjord på vetedeg med extra ägg och frukt och mandel, garnerad med florsockersmet och till sist gärna färgglada små kulor. Den finns givetvis att köpa färdig i affärerna runt om just nu men många följer traditionerna och bakar själva och tar sedan med sin egenbakade Kulich och sina ägg till kyrkan under lördagen för att få dem välsignade av en präst.

På lördagsnatten blir det midnattsmässa i de ortodoxa kyrkorna då man firar att Kristus har uppstått från de döda, och därav symbolerna хв på bakverk, påskägg och annat, dvs христос воскрес (Xhristos Voskrec, Kristus har uppstått).
Traditionell rysk Kulich

På söndag blir det sedan fest - äntligen slut på fastan och dags att hugga in på alla godsaker som varit förbjudna att äta inklusive ägg och Kulich. För dig som vill prova att baka en egen rysk Kulich, testa gärna Jennifer Ermeevas recept från hennes härliga matblogg, The Moscovore, klicka här.

Läs gärna mer nedan från ett tidigare nummer av SWEA Magasinet Moskva där Jessika Kaganovitj just skriver om den Ryska Påsken, klicka på bilderna nedan så blir de större.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar