söndag 18 mars 2012

Boris Grigorjev f.d. spion på Scandinavia

Boris Grigorjev
I går kväll fick vi så lyssna till intressante fd spionen i Skandinavien och numer författaren Boris Grigorjev och hans dotter Julia Grigorjeva. Julia, som är lingvist, berättade för oss om sina iakttagelser av svenska språket och Sverige.

45 personer hade anmält sig för att delta i den populära middagen på Scandinavia och lyssna till Boris Grigoriev f.d. överste i ryska KGB. Allt organiserat av duktiga Monika Cramborn.

Boris arbetade hela 32 år vid sovjetiska underrättelsetjänsten KGB och var stationerad som sovjetisk spion i Sverige 1977-1982. Han har även författat många böcker bla 'Spioner emellan' tillsammans med Tore Forsberg, före detta chef för Säpos kontraspionage.

Han är även på egen hand författare till flera spionromaner som givits ut på svenska och även till ett flertal biografier över svenska kungar – ett av Boris Grigorjevs absoluta favoritämnen.

Vi fick lyssna till fera av Boris minnen från sin karriär som spion åt Sovjetunionen bla om om U 137 och Karlskrona 1981.

Boris Grigoriev har som nämnts även författat flera böcker på svenska och givetvis många på ryska.
Böckerna 'Spioner emellan' samt 'Illegalister:KGB's hemligaste spioner' samt 'Mötesplats Stockholm : underrättelsekriget i Sverige 1939-45' finns att köpa här på adlibris. 

Boris har även varit Sommarpratare i Sveriges Radion P1 (2008) - för att lyssna till hans sommarprogram klicka på länken nedan,

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2071&artikel=2123423

Stort Tack till Boris och Julia för mycket intressanta föredrag och sist men inte minst till Monika för arrangemanget!






















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar