söndag 27 mars 2011

Årets Svenska Kvinna utsedd plus de tre andra stora stipendiaterna..

SWEA International, Paraplyorganisationen för SWEA delar varje år ut flera stora stipendier samt utser Årets Svenska Kvinna. På Världskonferensen i Kuala Lumpur annonserades dessa. Lär mer om vilka de är och varför de fått stipendierna.

Årets Svenska Kvinna blev Christina Önnerud Lampe, uppfinnare av världens första svanmärkta batteri för bärbara datorer. En jättespännande yngre svenska som är forskare och uppfinnare och bor i USA.


Läs mer här..

Här följer en av pressreleaserna:



Det är med stor glädje som SWEA International under världsmötet i Kuala Lumpur har utnämnt Årets Svenska Kvinna 2011 och tre stipendiater inom områdena scenkonst, interkulturella relationer samt forskning i svenska språket, litteraturen och samhället.
SWEA International är den största Sverigefrämjande organisationen utanför Sverige och har ungefär
7 500 medlemmar i 74 avdelningar i 34 länder. På världsmötet i Kuala Lumpur den 16-20 mars samlades ca 200 Sweor från hela världen för mötesdagar, föreläsningar, utflykter, middagar och efterresor. Läs mer om SWEA och världsmötet på www.swea.org.
Forskare och innovatör utnämnd till Årets Svenska Kvinna 2011
Christina Lampe-Önnerud, ursprungligen från Ludvika, har utsetts till Årets Svenska Kvinna 2011 för sitt miljöförbättrande arbete och för att hon är en ”fantastisk representant för den unga svenska kvinnan”. Hon har uppfunnit det första Svanenmärkta litium-jonbatteriet, som bl.a. används i bärbara datorer och eldrivna fordon.
Christina Lampe-Önnerud har tidigare erhållit en rad internationella utmärkelser och är sedan hösten 2010 styrelsemedlem i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin. Hon är bosatt i Boston, USA, medlem i SWEA Boston och verksam i Svenska skolan i Boston. VD och grundare av Boston Power. Utmärkelsen kommer att delas ut på Ulriksdals Slottsteater, Confidencen, den 21 augusti 2011. Läs mer (klickbar länk).
Lovande pianist får Sigrid Paskells stipendium inom Scenkonsterna
Melissa Jakobson-Velandia är en 21-årig pianist från Nacka som studerar tredje året på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hon får Sigrid Paskells stipendium inom Scenkonsterna bl.a. för sin raka och okomplicerade inställning till musicerandet och sin förmåga att tolka kompositioner.
Läs mer (klickbar länk).
Migration i fokus för interkulturella relationer-stipendiat
Lisa Andersson är doktorand i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg, med inriktning mot internationell migration. Hon har rötterna i Flen, Sörmland. Under våren 2011 gör 29-åriga Lisa Andersson en fältstudie i Etiopien och Burundi, där hon studerar vilken betydelse migration har för fattigdom och utveckling. Läs mer (klickbar länk).
Årets litteraturstipendiat studerar svenskt myndighetsspråk
Milena Hadryan undervisar i svenska, tyska och översättningsteknik vid Adam Mickiewicz universitet i Poznań, Polen. Hon studerar svenska myndigheters språk, som hon menar kan ligga till grund för demokratiseringen av det polska myndighetsspråket.
Läs mer (klickbar länk).
De tre stipendiaterna får USD 10 000 vardera. Sigrid Paskell-stipendiet kommer att delas ut på Ulriksdals Slottsteater, Confidencen, den 21 augusti 2011 och de andra två stipendierna vid SWEAs sommarmiddag i Göteborg den 10-11 augusti 2011.
Foto: Erika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar