onsdag 17 november 2010

Khodokovski och Lebedev rättegång

Upplevelserna vi får i Moskva är otroligt varierande. Oftast blir vi varse om den stora byråkratin och hur svårt det är att ta sig igenom den, andra gånger är det precis tvärt om. Ett starkt minne jag har är när jag tillsammans med en konstnär och två journalister tog oss till rättegången av oligarken Khodosovski och hans högra hand Platon Lebedev. Vi kom till rättsalen vid Kievskaya. För att komma in var vi endast tvungna att visa passen och sedan hade vi direkt tillgång till rättegången, vilket kändes otroligt med tanke på att dessa män är en stor säkerhetsrisk för Putin.

Salen var påfallande liten, som ett klassrum. I mitten var det ett U-format bord men Khodokovskis och Lebedev advokater på höger sida, statens på vänster och domaren med sina assistenter i mitten. På höger sida var en gammeldags brun bur med gulsotade fönster. Därinne satt Khodokovski och hans högra hand Lebedev. Bredvid glasburen satt fyra hårt beväpnade vakter vilka byttes ut var 15 minut. Vi som tittade var endast en handfull. Det var en surrealistisk känsla att sitta så nära denna historiska rättegång. Allt jag kunde tänka på var att deras enda chans att ta sig ut vore att bli fritagen vilket gjorde att var gång en vakt reste sig, dörren öppnades eller en bil tutade, flög mitt hjärta upp i halsgroppen.

Buren de satt i hade ett lite fönster och en mikrofon vilka Lebedev använde för att kommunicera. Hans skrämmande vita, taniga hand kom ut genom fönstret och gestikulerade samtidigt som han pratade i den knastriga mikrofonen. Det som slog oss var hur aktiva K och L var i deras förhandlingar - det såg ut som om de var på ett styrelsemöte, K gick igenom allt material, analyserade och förklarade sedan viskande till Lebedev som sedan förde deras talan.

Min vän Davina var där för att skissa från rättegången. När det blev paus vinkade K och L till sig Davina och mig i släptåg och sedan stod vi mindre än en meter från buren och K och L tittade på skisserna, skrattade och kommenterade. Otroligt att det kan ske i ett land som Ryssland och särskilt med en sådan starkt påpassad person som Khodokovski. De har snart suttit klart deras första 8 års period i Sibirien och med största sannolikhet kommer denna rättegång att leda till att de sitter ett bra tag till enligt de flesta källor.

Se bilder från rättegången från min vän Kina som också var med på rättegången - http://kina.elle.se/markligt

2 kommentarer:

  1. Hej Eva, Det ser bra ut!!!
    Kram, A

    SvaraRadera
  2. Vad bra att ni var där, all internationell uppmärksamhet är ju bra ur ett MR-perspektiv. Jättebra skrivet!

    tycker

    Kristina H

    SvaraRadera