onsdag 20 juli 2011

Ryska mejeriprodukter i Sverige

Sedan tidigare så vet vi ju att vi kan köpa den utmärkta ryska filen, Kefir i Sverige och sedan förra året finns även Smetana från finska Valio och det senaste tillskottet till den ryska mejerifloran, Rysk yoghurt från Lindahls. 

Om vi startar med Kefir så vet kanske inte alla detta: 

Kefir är en form av kulturmjölk som tillverkas med hjälp av kefirkorn eller kefirgryn som tillsättes i mjölk och sedan silas ifrån och återanvänds vid nästa kefirtillverkning. Ordet kefir betyder välsmakande, välgörande och används flitigt i länderna runt Kaukasus där filen betraktas som en hälsodryck. Den unika smaken beror på en särskild mjölksyakultur i kombination med jäst. 

Sedan något år tillbaka kan man även i Sverige köpa den oemotstådliga ryska smetanan. Smetana (uttalas smettaaana, med a som i Anna) är ett spännande alternativ till crème fraiche i matlagningen. Denna från öst härstammande syrade grädde är verkligen fantastisk. 

Den liknar crème fraiche i konsistens och funktion, men den är krämigare, fetare och sötare. Den går att klicka i soppor och förvandla till härliga dippsåser och andra kalla såser.Valios version är laktosfri, en tjock syrad grädde med en fetthalt på 42 procent som går utmärkt att använda i både kall och varm matlagning. Den är kokbar och går även att vispa för en fastare konsistens. Ett användningstips är att vispa upp smetanan och hacka i färska örter, använd därefter som ett alternativ till smör. Smetana smakar även utsökt som tillbehör i både varma soppor och mustiga grytor.

Från Lindahls mejerier kommer den nya ryska yoghurten. En krämig yoghurt med 17% fett, vilket gör den rundare i smaken samtidigt som den behållit yoghurtens milda, friska syra. 

Konsistensen är fast krämig, som lösvispad grädde. Lindahls Ryska yoghurt är perfekt till matlagning där den ger lika rund smak och konsistens som betydligt fetare crème fraiche, grädde och smetana. Trots att den inte är lika fet som dessa, har den lika bra kokegenskaper.

Rysk yoghurt är ett bra alternativ till både kalla och varma rätter. Den fasta, gräddiga krämigheten binder elegant ihop röror och sallader i t ex wraps, pajer och pitabröd. Tack vare sin lite fetare karaktär tål den höga temperaturer utan att skikta sig och bli grynig.

Den fylligt krämiga konsistensen hos Rysk yoghurt är perfekt till lite lyxigare desserter. I tårtfyllningar, krämer, pannacotta, glass och fromage ger den en bra konsistens helt utan gelatin eller andra förtjockningsmedel. Och den milda syran balanserar bär, frukt och annat sött perfekt.

Bara att prova på, lev lite ryskt i Sverige - priatnava apetita!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar