torsdag 12 april 2012

Stadsvandring - Tema Michail Bulgakov


I slutet av mars var vi fem Sweor som deltog i en fantastisk stadsvandring med tema “Michail Bulgakov”. Vi gick runt tillsammans med den otroligt kunniga och entusiastiska guiden Felix från Patriarshy Dom, som visade oss runt i kvarteren från Pushkinskaya metro till Patriarshy Pond. Vi fick se byggnader där författaren Bulgakov bott vid olika tidpunkter med respektive av sina tre fruar, men guiden visade oss också viktiga platser från romanen “Mästaren och Margarita”. Som avslutning blev vi guidade i Bulgakovmuséet, som ligger i ett av husen där Bulgakov bodde.

Bulgakov läste till läkare men blev så småningom författare. Som äldsta sonen bland sju syskon fick han ta över försörjningsansvaret för familjen när fadern dog. Vi fick veta att Bulgakov hade tur i spel och kärlek men han hade ingen bra relation till myndigheterna. Trots att han var emot Stalins politik gillade Stalin Bulgakov, vilket gjorde att han inte lät avrätta Bulgakov, vilket han gjorde med många andra författare vid den tiden.


Vår guide visar oss bilder av Bulgakov och hans tre olika fruarKaraktärer från romanen "Mästaren och Margarita" utanför Bulgakov-muséet


Ett av författarens skrivbord


Köket i hans lägenhet där det nu är museum.
Han bodde dock bara i ett rum av huset.


I trappuppgången till muséet målar och skriver folk som kommer på besök -
ofta förekommande är en katt, som ju är en av karaktärerna i "Mästaren och Margarita".
Denna grafitti tvättas dock bort regelbundet, så det är bra att kunna föreviga vissa extra fina målningar på foto.

Moskva på Bulgakovs tid

1 kommentar:

  1. Fint inlägg! Det var verkligen en intressant guidad tur. Jag passade på att köpa "Mästaren och Margarita" när jag var i Sverige i förra veckan och jag är helt såld på boken och det är jättebra att ha guidens ord och vår promenadväg i åtanke vid läsningen.
    Hälsningar
    Monika Cramborn

    SvaraRadera