tisdag 24 april 2012

Filippa Knutsson - Årets Svenska Kvinna

Årets Svenska Kvinna 2012 


Det är med stor glädje som SWEA International under årsmötet i New York har utnämnt Årets Svenska Kvinna 2012

Filippa Knutsson sätter det svenska klädmodet på världskartan New York, USA, 2012-04-21

Klassiskt, stilrent och bra kvalitet. Filippa Knutsson är 2012 års mottagare av SWEA Internationals hedersbetygelse Årets Svenska Kvinna.

- Jag kände till SWEA, men inte det här priset. Det är ett erkännande och jätteroligt, jag blir stolt, säger Filippa Knutsson om utmärkelsen.

Det har gått 19 år sedan hon grundade Filippa K tillsammans med dåvarande maken Patrik Kihlborg och designern Karin Segerblom. Det som började som ett samtal kring middagsbordet, är i dag ett företag med en omsättning på drygt 500 miljoner kronor - och ett signum för svensk modedesign.

Filippa K-kläderna finns numera i 20 länder och de egenägda butikerna uppgår till 48. De främsta marknaderna är Norden, Holland, Belgien och Tyskland. Medan verksamheten vuxit, har företagets grundtanke bestått: att göra enkla, stilrena kläder med bra passform.

Filippa Knutsson har under åren varit kreativ chef. I november 2011 lämnade hon den dagliga verksamheten i företaget, men sitter kvar som delägare och styrelseledamot.

Filippa Knutsson har tidigare fått en rad utmärkelser, bland annat Damernas Världs designpris Guldknappen (1997), Gunilla Ahréns Förebildspris (2008) och Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj (2010).

Hon kommer att ta emot ÅSK-utmärkelsen den 6 oktober 2012 vid SWEA-regionen MEMAs (Mellersta Europa, Mellanöstern och Afrikas) regionmöte i Paris.

Årets Svenska Kvinna 2012 - juryns motivering:
Filippa Knutsson får utmärkelsen för sitt framstående entreprenörskap som bidragit till svensk klädindustris utveckling, spritt goodwill för svensk design och företagsamhet både i Sverige och utomlands.


Om Årets Svenska Kvinna
Mottagaren skall vara en svensk kvinna som på ett utmärkande sätt representerar och lyfter fram Sverige av i dag ute i världen. Mottagaren presenteras och hyllas vid en stor SWEA-sammankomst och får en minnesgåva samt en resa på Göta kanal skänkt av Rederi AB Göta Kanalbolag. Sedan 1989 har hedersbetygelsen Årets Svenska Kvinna förärats 20 svenskor som på olika sätt varit "ambassadörer" för Sverige i utlandet. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar