söndag 5 februari 2012

Årsmötet med Julia Kolesova och Ola Lauritzson!

Det blev en hel-lyckad Årsmötes-kväll hemma hos Lisa Romeus Bertelman i Residenset på den svenska ambassaden i onsdags!

Samling med drink kl 17.30 och 18.15 startade så vårt årsmöte. Presentation med dagordning etc fanns i fina SWEA-mappar om vi beställt via Ingrid Westin vår regionordförande. I rask takt avverkade vi alla 43 medlemmar som var på plats punkt efter punkt.
 Ny styrelse valdes in med revisorer, Valberedning och Stipendiekommitte. Vi Välkomnar särskilt Gitte Ankjer Jensen som Kassör efter duktiga Keth Sørheim som tjänstgjort som vår kassör i hela tre år! Till sommaren flyttar Keth tillbaka till Norge.



Lite statistik hann vi också med: Vi hade 59 aktiviteter förra året med snittdeltagande på 14 personer per aktivitet - men då var det ca 95 personer på Julfesten.. 97 medlemmar kom vi upp i 2011 vilket är en ökning med 3 medlemmar sedan förra året.


Vår tidning SWEA Magasinet Moskva utkommer 2 ggr per år med senaste upplagan på 1 000 exemplar! En ny medlemsförmån har dykt upp för oss Moskva-Sweor: 15% rabatt vid första besöket på US Dental Care med Ruta Jyde - svensk tandläkare! Dessutom har vi sedan tidigare fint specialpris på Hotell Katerina. 

Styrelsen för SWEA Moskva årgång 2012 ser ut så här:

Anna Gustafson Bril, Ordförande
Cecilia Wettstam, Vice Ordförande
Gitte Ankjer Jensen, Kassör
Anna Karin Famm, Sekreterare
Birgitta Ljungqvist, Medlemsansvarig
Kristin Carlo, Aktivitetsansvarig med Margareta Neckelius och Monika Cramborn som suppleanter
Cecilia Wettstam, IT-ansvarig
Louise Rybring, Redaktör
Ruta Jyde, Fadderansvarig


En av de sista punkterna på Årsmötets dagordningen var utdelning av vårt Sverigestipendium   till Julia Kolesova som därmed utsågs till vår stipendiat för 2012.
Julia som kommit till Moskva just för detta tillfälle och som tagit med sig sin son, Severin är till vardags översättare och svenska-lärare i St Petersburg. Julia har bla översatt Stieg Larson-biografin till ryska.
Julia Kolesova SWEA Moskvas Sverigestipendiat 2012

Motiveringen för årets stipendiat:

Julia Kolesova imponerade på oss som en mycket kvalificerad kandidat med ett stort intresse,  engagemang för och en precis förståelse av Sverige. Hon har gjort och gör fina insatser för svensk kultur utifrån sitt arbete som översättare av flertalet svenska böcker och som engagerad svensklärare i St Petersburg lär hon inte bara ut svenska språket utan ser till att hennes elever också får fira svenska traditioner, lyssna till svensk musik, se på svenska filmer och diskuera svenska värderingar och kulturella fenomen.
Den fina texten om Sverige som Julia bifogade till sin ansökan visar på en klarsynt och mogen bild av Sverige och det som är typiskt svenskt. Texten kommer att publiceras i nästa nummer av SWEA Magasinet Moskva.


Vid utnämningen fick Julia Kolesova 25 000 Rubler av SWEA Moskva samt ett bokpaket från Kulturavdelningen på den Svenska Ambassaden.

Julias son spelade stämmningsfullt den svenska nationalsången på trumpet direkt i anslutning till utnämningen.

Några korta ord från Julia avslöjade att en av de bästa sakerna med Sverige enligt henne är... de svenska kvinnorna! Ja, ett bättre svar kunde vi ju inte fått på den frågan! Hon menar att svenskor framstår som självständiga, ambitiösa, har ofta både familj och karriär och har lyckats med konststycket att få en mer jämställd relation till sina män än i många andra länder.

Så var det äntligen dags för kvällens influgna gäst från Sverige: Ola Lauritzson!

GI-specialist, föreläsare, entreprenör, TV-kock, kokboksförfattare m.m. Många var förväntansulla på vad Ola hade att säga och de blev inte besvikna. Ola beskrev på ett underhållande och karismatiskt sätt GI-metodens ABC och sin egen historia med dieten.

Ola Lauritzson med 'vår' pälsmössa..
Metoden går ut på att äta mat med lågt 'glycemiskt index', dvs mat som tar längre tid för kroppen att bryta ner. Så lite processad mat som möjligt och låg sockerhalt. Ola lärde ut 'påstricket' dvs om du lägger en skiva vitt bröd i vatten så löser den upp sig ganska snabbt - det illustrerar vad som händer när samma skiva kommer ner i magen. Motsatsen händer med tex en skiva grovt fullkornsbröd - det tar längre tid att lösa upp sig i magen och därav en längre mättnadskänska.

Dvs om man äter mat med lågt GI så känner man sig mättare längre och följdaktligen äter mindre och simsalabim så kommer viktminskningen!

Mot slutet lovade Ola att de fem första som ställde frågor fick varsin av hans böcker. Och det var många händer i luften direkt! Frågorna haglade och hade det inte varit för den härliga buffeten som väntade så hade vi nog kunnat hållit på hela natten....

För dig som vill studera Olas budskap lite mer besök hans skapelser:

GI Viktkoll

GI-boxen

Hans egen blogg, Ola Lauritzson

Ola Lauritzson om GI-metoden

Recept av Ola från recept.nu
En sista Stort Tack från oss Sweor till Ola - en pälsmössa - vad annars när man är på besök i Moskva!?
Ola verkade mycket glad över sin present och avslutade med att signera böcken för fullt.



Tusen Tack Ola för att du och Fredrik kom över till oss och förgyllde vårt Årsmöte! 

'We love you Ola!'



En GI-anpassad buffet väntade på oss i Lisas vackra matsal och alla njöt till fullo av den utsökta maten. Ett särskilt stort tack riktades till Lisa som ordnat en härlig miljö för vårt Årsmöte och en underbar buffet denna kväll - vi har haft ett mycket gott samarbete med basarer mm. Till sommaren kommer Lisa att flytta hem till Sverige för att på heltid ägna sig åt sin stora passion, bokbinderi - Stort Tack Lisa, Vi önskar dig allt gott!

Lotteri med mycket fina vinster, hela sju fina korgar från Oriflame, en stor delikatesskort från Stockmann samt tre vouchers på behandlingar från Expat Salon lottades ut till lyckliga vinnare. Kaffe, te och efterrätt och den lyckade kvällen gick mot sitt slut. En härlig kväll som vi kommer att minnas ett bra tag!

Stort Tack till Margareta för alla fina foton!

Mer bilder nedan...

















































































1 kommentar:

  1. Tack själv till er alla för att jag blev inbjuden! Verkligen roligt att träffa hela ert härliga gäng - och att komma till Moskva, förstås!
    Allt Gott,
    /Ola

    SvaraRadera