lördag 12 maj 2012

2-2-2-modellen

Vad är det - jo det betyder borsta tänderna under 2 minuter, 2 ggr per dag med 2 cm tandkräm varje gång. Enligt Pia Gabre vid Sahlgrenska akademin.borstar endast 10% av svenskarna tänderna på detta, det mest effektiva sättet att hålla bort karies.

Läs hela artikeln här från DN.

Sam­tidigt visar resultatet att bara en av tio borstar som man bör.
Enligt Gabre minskar problemet med karies tack vare bruket av fluor­tandkräm, men hålen i tänderna skulle kunna minska ännu mer om svensken anammade 2-2-2-modellen med borstning två gånger om dagen, i minst två minuter och med två centimeter tandkräm på borsten.
– Många tar för lite tandkräm eller sköljer bort den ur munhålan med vatten efter att ha borstat, vilket är fel, säger Gabre och förklarar att när det gäller att utrota karies är fluor viktigare än hur du borstar. Vill man få bort plack, som leder till tandlossning, blir borstteknik, tandtråd och tandsticka av större betydelse.
Studien pekar på att 25 procent av landets tonåringar inte borstar tänderna regelbundet. Bäst på att borsta är kvinnor under 35 år. De flesta tillfrågade berättar att de lärde sig borsta tänderna av sina föräldrar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar