fredag 11 maj 2012

'Buranovskie Babushki' - 'Men när ska vi hinna med trädgården?

Snart är det dags för den 'älskade-hatade' tävlingen igen....Eurovision Song Contest - årets version äger ju rum lördagen den 26 maj i Baku, Azerbadjan... Här nedan har jag fritt översatt en artikel från veckotidningen Komsomolskaya Pravda om dessa härliga damer....

'Men, när ska vi hinna med trädgården?'
Ja så säger en av deltagarna i '"Buranovskie Babushkie' angående att de kommer att delta som Rysslands bidrag i Eurovision Song Contest i Baku lördagen den 26 maj. Språket de sjunger på är udmurtiska som talas i Udmurtia-rebubliken (del av Ryssland) (norr om Bashkortorstan och Tartarstan) som ligger i Volga-regionen. Flera av dem har bott i byn Buranova i hela 70 år!

Det finns mycket personlighet i den här gruppen som vann uttagningen i Ryssland till Eursovision Song Contest. Intäkterna från sitt sjungande planerar de att använda till att bygga en kyrka, Buranovskie Holy Trinity Church som ska ersätta den som förstördes 1939. 

Läs ytterligare en artikel om dessa genuina damer från Russia Beyond the Headlines där man frågar sig varför gruppen redan blivit så populär inte bara i Ryssland...


Sången de tävlar med heter fritt översatt: “Party for Everybody.” Lyssna till den här
 
Nedan en kort presentation av deltagarna i gruppen: 
  
1. Olga Tuktareva, 43 år gammal
Hon har examen från Perm State Institute of Culture. Arbetar som Director Buranovskie House of Culture och är konstnärlig chef för gruppen. Hon översätter även texter från English and Russian songs till Udmurt språket. Två barn

2. Catherine S. Shklyaeva, 74 år gammal.
Hon arbetade i
Izhevsk Mechanical Plant, samt Perm region plasterer, och som målare vid en byggarbetsplats. Änka sedan sex år tillbaka då hennes man dog. Hon återvände till Buranovo och arbetade tidigare på gården. 3 barn och 5 barnbarn och ett barnbarnsbarn. 


3. Valentina Pyatchenko, 74 år gammal. 
Sömmerska och lingvist. Examen från Historiska och Språkfaktulteten vid Udmurtia Pedagogiska institut. Har arbetat som lärare i ryska och litteratur i Turkmenistan där hon bodde en tid tillsammans med sin man. 1984 blev hon ensamstående och återvände till Buranovo där hon arbetade i den lokala skolan. 1998 förlorade hon en arm då hon arbetade med en cirkelsåg (på scen använder hon protes). Hemma och i trädgården klarar hon sig med en arm, hon bakar, syr men var tvungen att göra sig av med djuren. Har fött upp två söner på egen hand, en av dem gick bort. Hon har två barnbarn.    
  
4. Natalia Y. Pugacheva, 76 år gammal
Hela mitt liv har jag arbetat i bondbyn Buranovo. Hon skrattar mycket och skämtar: De frågade mig om jag gifte mig av kärlek? Jag svarade: Jag kommer inte i håg! 56 år har passerat och vi har fyra barn.

Utöver de fyra branen har hon även tre barnbarnoch sex barnbarnsbarn.

5. Alevtina G. Begishevo, 53 år gammal
Yrke: ekonom. Hela mitt livv har jag arbetat som revisor. De sista fyra åren har jag haft ansvaret för museet i Buranovskies Kulturhus. Hon älskar att pussla och har tre barn. 


6. Grand Baisarov I, 62 år gammal 
Målare. Hon arbetade vid Izhevsk Maskin fabrik mm 1974 flyttade hon till Buranovo där hon arbetade som mjölkbiträde under 20 års tid. Hon stickar strumpor för ceremoniella sandaler för hela gruppen. Har sex barn, 8 barnbarn och en barnbarnsdotter. 

7. Zoe S. Antenatal, 71 år gammal. 
Bagare. Hon har arbetat i bageri i Buranovski därefter som mjölkbiträde på en gård där hon arbetade som kokerska och ansvarig för skolmatsalen. Efter att hennes man gått bort har hon återvänt till Buranovo. Om gruppen behöver en åltid så är hon alltid redo. En dotter och två barnbarn.


8. 
Galina Konev, 73 år gammal. 

Den karismatiska ledaren för hela gruppen.  Hon har lärarexamen och har 40 års erfarenhet som lärare och har även vunnit skidtävlingar. Hon har en mycet speciell uppfattning om gruppens framgångar: 'Vi vann för att vi klär oss enkelt i näversandaler.' 'Bara affärsmannens dotter har råd med dyra kostymer - vi har våra näversandaler!' Hon har tre barn, åtta barnbarn och två barnbarnsbarn.

 
Dräkterna de bär är historiska och vissa delar lär vara hela 200 år gamla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar