söndag 16 oktober 2011

Besök på Skolkovo Business School

Kira Kiryukhina, Swea och Head of PR på omtalade Skolkovo  Moscow School of Management som skolan officiellt heter tog emot oss i den imponerande byggnaden i Skolkovobyn som ligger lite väster om Moskvas centrum.

Skolkovo Moscow School of Management är ett helt privat initiativ av ursprungligen nio ryska affärsmän bla Ruben Vardanian, Roman Abramovich och Sergei Popov för att nämna några av de mest namnkunniga. Dessutom med President Dmitry Medvedev som ordförande i den rådgivande styrelsen så kunde starten för skolan inte varit bättre med dessa inflytelserika män - ja, en kvinna hade väl i och för sig inte skadat, men det kanske kommer?...

Ryska statens projekt Skolkovo Innovation Center (inte byggt ännu och kallas ibland ryska 'Silicon Valley in Skolkovo') blandas dock ofta samman med Skolkovo Business School. Det förstnämnda är alltså det forskningscentrum som ryska staten satsar mycket pengar på och har beslutat att lägga i skolans absoluta närhet. Det finns säkert mycket synergieffekter här så varför inte..

Skolan, som redan har varit i gång i fem år och i år har över 4000 elever, erbjuder flertalet olika program bla heltids-MBA (Master of Business Administration) men även sk executive MBA, dvs man arbetar och studerar samtidigt. De har samarbete med flera internationella universitet i Indien, Kina m flera länder och även med ett av de främsta i världen - MIT, USA.

Inredningen är superb, modern och enkel och byggnaderna är arkitektoriskt mycket intressanta. Här finner man både gym, spa, stor pool, flera restauranger (Correas bla), en bank, hotell mm

På tal om byggnaderna så är de ritade av den engelsmannen David Adjaye inspirerad av en Kandinski-tavla som några av grundarna kommit på som förebild för skolbyggnaderna.

All utbildning är på engelska och de flesta lärare kommer från Europa och bor på skolan under den tid de undervisar. Skolan har fokus på att utbilda entreprenörer och är speciellt inriktade på de sk 'BRIC'-länderna (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina).  

På lördagar, berättade Kira för oss att skolan ofta organiserar sk 'Open lectures' dit allmänheten kan komma för att lyssna på diverse föredragshållare. Alla Välkomna!
Vårt besök avlslutades med lunch i matsalen och vi tackade Kira för den fina rundturen.

Verkligen intressant - vi önskar Skolkovo Moscow School of Management allt gott och en lyckosam framtid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar