tisdag 4 oktober 2011

Äppel-smulpaj med hackad mandel

Dags for ett recept till sa har i hosttider. Min ar gjord pa ryska applen fran vara grannars 'dacha', mums!

Jag gjorde den har pajen i en pajform pa 25 cm diameter, da blir den riktigt tat och hog. Om du tar storre form rekomenderar jag att oka pa receptet nagot.

Satt ugnen  pa 200 grader, helst inte varmluft.



Smulpaj med hackad mandel.

ca 5 mediumstora applen
2 dl socker
100g smor
2 dl mjol (valfri sort)
1 1/2 dl finhackad mandel
1 tsk kanel
en pressad citron

Smorj en pajform med smor. Skala och skar applena i klyftor. Lagg dem i formen huller om buller.
Pressa en citron over applena. Hacka mandlen i mixer eller for hand ganska fint (kor pa ett bra tag).
Bland ihop mjol, socker, hackad mandel, kanel och smor till en smulig rora (i matberedare ar lattast) - det gor inget om det finns nagra smorklumpar kvar. Hall pa roran pa applena i formen som ett tacke.
Gradda ca 30 min i 200 grader nere i ugnen tills den fatt ljusbrun farg och applena kanns mjuka nar du testar med en sticka.
Servera med uppvispad vaniljglass, gradde eller liknande.

Jattegott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar