fredag 7 oktober 2011

Äpplekaka igen

En äpplekaka till kan väl inte skada... eller hur?

Det här receptet hittade jag i sneaste Allt Om Mat, men jag har gjort om det lite... den är lätt att göra så det är bara att sätta i gång..


Äpplen på mandeltäcke.

Till ca 6-8 personer
Använd gärna en form med löstagbar kant, det blir fint att servera på det sättet. Jag använde en form med 20 cm diameter, om du tar större form blir kakan mer som en tunnare paj och behöver då mindre tid i ugnen.

Sätt ugnen på 175 grader - helst inte varmluft.


Ingredienser: 
6 mediumstora äpplen
Lite socker till kokning av äpplena


100 g mandelmassa - riven (tips! - mandelmassa finns nu att köpa i IKEAs matshop)
100 g smör
1 dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

florsocker

Skala och skär äpplena i klyftor. Koka upp vatten som täcker äplebitarna tillsammans med socker ca 1/2-1 dl socker. Om de är i klyftor så behöver de inte koka så länge, utan bara tills de är mjuka.  Lägg bitarna i ett durkslag att rinna av.

Rör smör och socker tills poröst i en mixer. Tillsätt alla övriga ingredienser och rör i hop till jämn smet.

Smöra formen och lägg i smeten. Lägg på de kokta äpplebitarna ovanpå.

Grädda i ugnen i mitten eller längst ner i ca 30 minuter. Ta ut o låt kallna något. Skikta över florsocker.


Ät tillsammans med glass, grädde eller liknande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar