söndag 13 november 2011

Julgransdekorations-fabriken i Klin

10,5 m-granen
I tisdags hann vi med ett besök pa ЁЛОЧКА, Julgransdekorationsfabriken i Klin ca 80 km norr om Moskva. www.klinvk.ru  och yolochka.ru

Redan 1844 startade man här att producera glas  på en stor fastighet som då tillhörde Alexander Menshikov, Peter den Stores högra hand. Man hittade stora sandfyndigheter (sand är en viktig ingrediens i glasproduktion) och Menshikovs sonson var den som senare tog initiativ, år 1844, att starta fabrik med 80 anställda.

En del av de anställda började så småningom på eget bevåg att hemma producera små glaskulor som man färgade med pigment och trädde till hansband. Snart ininsåg man att detta var ett lyckosamt drag och de små kulorna utvecklades till större som kunde hängas i granen. Från allra forsta början täcktes kulorna att riktigt silver men som alla förstar blev detta mycket dyrt. Man producerade förr i tiden också tomtefigurer och änglar av bomull och klister dekorerade med överblivet glassplitter = glitter.


Vår guide samt Lena Kolikova
 Innan den ryska revolutionen firades Julen i Ryssland precis som i väst-världen den 25 december. Men snart efter revolutionen, 1928-1935 beslutade man att förbjuda Julfirande. Efter protester från manga barn så infördes så det ryska nyårsfirandet som ersättning för de gamla Jultraditionerna.

Vid produktion av julgranskulorna börjar man efter att de blåsts för hand (!) med att täcka dem med aluminium i en vakum-ugn med 3000 Volts elektricitet. Denna behandling gör att alumminiet pulvriseras till ett fint stoft som lägger sig som ett jämt täcke över glaskulorna. Därpa kan man sedan färga in dem i olika nyanser med emalj och temperafärg och dekorera dem med olika motiv - allt för hand.

Hulya provar de små halsbandskulorna
Eftersom denna fabrik anses som en av Rysslands främsta inom sitt område, så är processen med att ta fram ny design minst sagt byrakratisk - alla nya mönster måste godkännas av självaste kulturministeriet och sedan ytrterligare flera lager av byrakrater innan det kan bli verklighet i produktionen. Allt detta för att bibehalla en viss stil som anses som ursprunglig.

Under 1970-80-talen försokte man sig på att industrialisera produktionen men det gick inte så bra så man återgick till handarbete från och med 1980 och 90:talen.

Vi fick se produktion (tyvärr var fotografering förbjuden här) och färdiga samt historiska kollektioner samt tom en Julgran med 10,5 meters höjd innehallande mer än 2000 julgransdekorationer!

Rekonstruktion av ett ryskt hus från 1800-talet
För den intresserade så når du Klin, som för övrigt är känt för ett av kompositören Tchaikovskis boende via Leningradski Shosse rakt norrut. Många ryska skolklasser åker hit pa studiebesok varför man måste boka i god tid om man vill se museum och produktion. Shoppen ar oppen vardagar på kontorstid och ar definitvt vard ett besök - här finns alla klassiska kulor och figurer man kan tänka sig och priserna lär vara en bra bit under Moskva-priser for samma artiklar.

Rekommenderas varmt!


Blivande glaskulor
Sovietisk grandekoration

Sovjet-dekorationer

Sovjet-dekorationer i bumull




















Under kosmonauteran gjordes dessa..
Bomullsfigurer
Nötknäpparen - modern julgransdekoration




















Matrioshka










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar