tisdag 17 maj 2011

Ullas goda Sommar-sallad med jordgubbstiramisu

I förrgår hade vi styrelsemöte hemma hos Ulla och blev bjudna på den perfekta Sommarsalladen med saffranskokt bulgur - mums! Till efterrätt hade Ulla gjort urgod jordgubbstiramisu - ett mycket gott alternativ till jordgubbstårta!

SOMMARSALLAD

En matig sallad blir den perfekta sommarfesten för många. Allt kan förberedas och receptet kan både halveras och dubbleras. Salladen är också perfekt om någon är vegetarian, då är det bara att ta undan sallad med lite extra bönor innan kyckling blandas ner.
Bulgur är krossat vete och det kan bytas ut mot couscous. Men ta då halva mängden vatten enligt receptet. Couscousen behöver inte kokas utan bara skållas med kokande vatten och svälla 5 minuter.


Ingredienserför 20 personer:
14 dl
bulgur, grovkrossad
2,8 l
vatten
2 msk
0,5 g
1 st
gurka, stor
1 kg
8 st
400 g
kidneybönor, på burk
80 g
80 g
jungfrusallad, bl a späda rödbetsblad
0,5 tsk
svartpeppar, nymald
Marinerad kyckling
1,8 kg
1,5 dl
0,5 dl
1 st
4 st
vitlöksklyftor, pressade
1,5 tsk
svartpeppar, grovmald
1 tsk
Tillbehör: Oliver och rostade spölroskärnor
Tillagning
1. Marinerad kyckling: Blanda soja, olja, limeskal och -saft, vitlök och peppar. Dela kycklingbitarna på hälften och lägg dem i marinaden någon timme eller längre.
2. Koka upp bulgur, vatten, salt och saffran i en stor gryta. Koka cirka 10 minuter på svag värme under lock tills vätskan kokat in. Låt kallna. Rör då och då.
3. Tärna gurka och tomater. Skiva salladslöken. Skölj bönorna väl i ett durkslag. Blanda ner grönsaker och bönor i bulguren. Peppra och smaka av om det behövs mer salt.
4. Sätt ugnen på 225°. Lägg kycklingbitarna i en ugnslångpanna. Salta. Stek mitt i ugnen ca 12 min tills köttsaften är genomskinlig.
5. Vid serveringen varvas bulgursallad, kycklingbitar och salladsblad direkt på serveringsfat. Servera sås, rostade solroskärnor och oliver i skålar vid sidan om.


Yoghurtsås med citronsmak:

1 burk creme fraiche/smetana, lite yoghurt-för att få den mera tunn. Rivet citronskal och pressad citron efter smak och tycke. Salt och peppar. Gott!


Jordgubbstiramisu:
Mascarponekaka med jordgubbar- från boken GRILLA av Jonas Borssén.
10 personer.
2 liter jordbubbar
3 dl färskpressad apelsinjuice + ½ dl till jordgubbar
1 dl florsocker +½ dl till att pudra ovanför vid servering. Men det glömde jag!
1 msk vaniljsocker
500g mascarpone
2,5 dl grädde
1 pkt  (24 st) Savoiardikex.
1. Ansa och skiva hälfen av jordgubbarna grovt. Bland dem med ½ dl apelsinjuice och  ½ dl florsocker. Ställ åt sidan.
2. Lägg ut hälften av kexen i formen. Observera att bottnene ska vara täckt av kexen. Slå cirka 1½ dl juice över kexen och låt dem absorbera vätskan. 
3. Vispa mascarpone med grädde, vaniljsocker och det återstående florsockret till fluffig konsistens. Bred ut hälften av blandningen ovanpå kexen. Fördela de skivade jordgubbarna och vätskan därpå. 
4. Häll upp ca 1½ dl apelsinjuice i en bunke och doppa de återstående  kexen några sekunder i saften. Lägg dem ovanpå jordgubbarna så att det täcker. Bred ut resterande mascarponeblandningen på toppen. Täck med plastfilm och låt stå i kylskåp i ca 5 timmar. 
Servering: Ansa resterande jordgubbar och garnera kakan. Pudra florsocker över och serva direkt ur formen.
Jag vispade grädden först, sedan blandade jag ner allt det andra.
Lycka till!/ Ulla


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar