tisdag 10 maj 2011

Dags att vaccinera sig..

Nedanstående är reklam men ändå bra påminnelse för dig som vistas på fästingrika ställen i Sverige. 


- Det är hög tid att vaccinera sig mot TBE. Med våren och värmen vaknar fästingarna och deras blodtörst, säger Ola Strömstedt, specialist allmänmedicin, och medicinskt ansvarig för VaccinDirekt som driver Fästingbussen och Fästingbåten. Den som vaccinerar sig för första gången behöver två sprutor med en månads mellanrum.
- Kommer man in i mitten av sommaren har man inte fullt skydd förrän i augusti och då kan det vara för sent. Så ta gärna första sprutan nu i maj för att vara på den säkra sidan.
2010 rapporterades 174 insjuknade personer i TBE. De allra flesta inom Stockholms län. De första symptomen påminner om influensa, men efter någon vecka återinsjuknar man i svår huvudvärk, hög feber, nackstyvhet, illamående och förlamningstillstånd. Många drabbas av livslång trötthet, förlamningar, känselbortfall och personlighetsförändringar. En del kommer aldrig tillbaka i arbete eller till ett normalt liv, även dödsfall inträffar vart eller vartannat år.
– Helt friska människor blir plötsligt förlamade. TBE är en allvarlig sjukdom som det dessvärre inte finns botemedel mot. Enda sättet att skydda sig är genom förebyggande vaccination, säger Ola Strömstedt.
Fästingbussen och Fästingbåten vaccinerar i de värsta riskområdena
För att tillgodose behoven på lättillgänglig TBE-vaccination driver VaccinDirekt Fästingbussen och Fästingbåten. För 11:e året i rad genomförs vaccinationsturnéer i de mest utsatta riskområdena för TBE, fästingburen hjärninflammation. I år gör Fästingbussen sina vaccinationsbesök vid ett 15-tal stora Coop-butiker från Norrtälje i norr till Nyköping i söder.
Alltid läkare på plats vid vaccination
VaccinDirekt framhåller vikten av Socialstyrelsens absoluta krav på att utbildad läkare finns tillgänglig vid vaccinationstillfället.
– Läkarens rådgivande och ordinerande roll är viktig. En del mindre nogräknade vaccinatörer är mer fokuserade på vinstintresset och drar helt enkelt ner på läkarkostnaderna och säkerheten. Det här är en mycket viktig kvalitets- och säkerhetsfråga, som vaccinationskund bör man undvika läkarlösa verksamheter.
– Inom den seriösa infektions- och vaccinationsmedicinen är vi mycket bekymrade över denna utveckling. Självfallet har vi alltid läkare på plats, såväl på våra fasta mottagningar som på Fästingbussen och Fästingbåten, avslutar Ola Strömstedt.
2011 beräknas att bli ett fästingrikt år
Många tror att en lång och kall vinter innebär att vi slipper de smittobärande blodsugarna, men det stämmer tyvärr inte.
– Snön föll tidigt i vintras och det innebär att jorden inte frös. Fästingarna överlever lättare när snön ligger som ett skyddande täcke. Detta talar för att fästingarna blir allt fler i år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar