söndag 15 maj 2011

Fedoskino

I går besökte vi Fedoskina som ligger ca 1 1/2 timmas bilväg norr om Moskva. Fedoskina är den äldsta lackaskfabriken i Ryssland (210 år gammal) och särskiljer sig något från de andra genom användingen av pärlemor i färgerna vilket ger ett ljusare intryck än andra typer av askar.

Vi hade med vår utmärkta guide Olga som tolkade och visade oss runt. Vi fick se hur man satte samman kartong med en speciell linolja och sedan skar till och polerade askarna som görs i otaliga storlekar. Askarna förses med gångjärn och grundmålas svarta på utsidan och röda inuti. Därefter lackas de och målas (lite förenklat) med olika movtiv efter en förlaga. Just den här fabriken har 98 anställda och 67 av dem är konstnärer.

Många av de sistnämnda arbetar hemifrån. det är ett stort precisionsarbete och många av konstnärerna som målar lackaskar (dock inte i Fedoskina) höll från början på med ikoner men övercki efter revolutionen till lack-askar.

Just Fedoskina likasom de andra välkända ask-fabrikerna är statsägd och skulle säkert ha mycket svårt att överleva utan hjälp från ovan. Man fick en känsla av att det skulle behövas en hel del investeringar i den förfallna fabriken. Hemsida till fabriken, fedoskino.org





Läs en intressant artikel i Moscow Times(26/4 2011) som berättar just om hur många lackaskfabriker nuförtiden kämpar för att överleva. Svårare tider för många lackask-fabriker....














































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar