fredag 14 januari 2011

Fastlagsbullar-Semlor!

Äntligen är det snart dags för fastlagsbullar eller semlor! Idag hade vi styrelsemöte hemma hos Eva S i Rosinka, vår nya vice Ordförande och blev bjudna på dessa godsaker! Traditionellt ska man ju äta bullen på Fettisdagen som i år infaller den 8:e mars - samma dag som Internationella Kvinnodagen som firas hjärtligt i Ryssland. Men varför firar vi Fettisdagen och varför semlor?  

Fettisdagen är den sista dagen innan fastan startar på askonsdagen, (den 9 mars) och speciellt då var det tradition att man åt upp sej för att sedan klara av fastan som håller på ända fram till påsk. Att fasta kan ju vara en bra ide men innan dess så gäller det att frossa på. Från början åt man semlorna endast under fettisdagen och senare på tisdagar under fastan i djup tallrik med mjölk och kanel, men idag äter man fastlagsbullar när de bjuds och oftast utan mjölk. De passar verkligen perfekt i vintriga Moskva - Mums!
Här kommer Eva's recept på bullarna - dags att börja baka.

EVA's FASTLAGSBULLAR
150 gram smör
5 dl mjölk
50 g jäst (rysk färskjäst (drååzhi) finns i 100g paket) kan funka med torrjäst men bäst är färskjäst tycker jag -den kan man dessutom ha i frysen och ta ut vid behov!
0,5 tsk salt
1 1/2 dl socker
2 tsk kardemumma, malen (kan uteslutas)

(jag lägger i 1 ägg också för att de höjer sig lättare då)
Ca 14-15 dl vetemjöl (gärna Nordic)

Tillvägagångssätt:
Sätt ugnen på 225° C.
Smält margarinet och tillsätt mjölken. Värm till 37° C - kolla med ett finger det ska inte kännas vare sig varmt eller kallt. (Om du använder torrjäst så ska degspadet vara 40 grader i stället för 37) Smula ner jästen i degbunken tillsammans med socker, salt och kardemumma och häll över degspadet, blandningen. Blanda väl så att jästen har löst upp sig. Blanda i mjölet lite i taget. Arbeta ihop till en slät deg, den ska vara lite klibbig när du tar på den. Låt degen jäsa ca 1 timma i bunke i rumstemperatur - det ska ha rest sig upp rejält. 


Ta upp degen och knåda den på mjölat bakbord. Dela den i ca 24 bitar. Rulla varje bit till en rund boll och lägg på smörad (eller bakplåtspappersklädd) plåt. Låt jäsa under bakduk i 30-40  minuter, gör pekfingertestet, dvs tryck lite på bullen med fingret, när de jäst färdigt ska bullen ca återfå formen när du tar bort fingret. Grädda i 5-10 minuter tills de får fin färg, mitt i ugnen. Ta ut och låt kallna.

Skär toppen på bullarna till lock. Gröp ur bullarna och blanda kråmet med mandelmassa. Blanda sedan massan med lite mjölk eller grädde, så att konsistensen blir mjukare.
Lägg inkråmet i bullarna, på med vispad grädde (vi gillar Valio slivki (vispgrädde) 38%, President och andra märken går också bra givetvis) och sen locket ovanpå. Pudra lite florsocker (saxharnaja
poodra) över och du har en perfekt semla.

Mandelmassa kan vara svårt att hitta i vilken affär som helst i Moskva så här kommer ett enkelt recept:
MANDELMASSA:
250 g sötmandel
2 1/2 dl strösocker
Skålla mandlarna i kokhett vatten. Skala av skalen (man trycker av dem med fingrarna). Mal dem (helst i kvarn) till fint pulver. Blanda/mixa med socker i matberedare till en slät och jämn massa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar