lördag 29 januari 2011

Vinprovning med ryska Gai-Kodzor - Imponerande!

I går kväll fick vi via Marina på Scandinavia en inblick i hur det är att driva vingård i Ryssland.


Mycket trevlige och duktige Denis Kuznetsov är en av tre ryska killar som 2004 bestämde sig för att starta produktion av kvalitetsviner i Ryssland.




Tillsammans med Edouard Alexandrov och Viktor Kitbalyan bestämde sig de tre att byta från sockerproduktion, som var deras tidigare yrkesverksamhet, till vinproduktion och så kom Gai-Kodzor till. Namnet betyder dalgång på armeniska och ligger utanför Anapa vid Svarta Havet, se mer här om Anapa, Ryssland.
2008, efter hårt arbete och samarbete med franska experter och importerad teknologi från Frankrike så var det dax för de första flaskorna att produceras. Från 34 hektar producerade man 2008, 30 000 flaskor, 30% vitt vin och 70% rött. 2009 producerades 70 000 och planen är 150 000 flaskor för 2010 års årgång. Vinerna finns att köpa hos viss Vinditributörer i Moskva, kontakta Marina på Scandinavia för mer info.



Vi som provade vinerna blev mycket imponerade, speciellt av de vita vinerna. Men då ska man komma i håg att röda viner kräver äldre vinstockar för att bli riktigt bra dvs de blir bättre med tiden. Denis berättade att man är på väg att utveckla fler typer av viner så vi hoppas verkligen att få träffa honom igen på Vinprovning på Scandinavia!    Läs mer om Gai-kodzor på deras hemsida (ryska). 

I Moskva kan man även köpa deras viner på Vinoteka.

Nästa Vinprovning blir fredagen den 25 mars kl 19 då vi provar viner från Californien med Marina - som vanligt kan de beställas direkt från henne vid provningen!  

Välkomna! - anmälan till Kristin Carlo, mtscrl@gmail.com
























































1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera