onsdag 10 oktober 2012

Wien, Regionmöte med SWEA 4-7 oktober...

Trefaldighetspelaren fran 1700-talet i centrala Wien
Wien, Wien.... Vilken härlig stad! Och vilka härliga dagar på SWEAs regionmöte i Wien i helgen som gick!

Cecilia och jag har haft några underbara dagar tillsammans med ca 100 inspirerande Sweor i alla åldrar - jag håller helt med Cecilia nedan - 'Vilken energi-kick!' 

Hurra för SWEAs fantastiska globala nätverk med alla de 7 500 medlemmarna i hela världen!
Sightseeing i centrala Wien

Wien, så vackert, fräscht och fullspäckat med historiska vackra byggnader - allt från anrika  1800-talshus till de många palatsen som ligger runt ringvägen och slotten Hofburg och Schönbrunn. Mängder av wienercafeer som kända Demel och Cafe Sacher (Sachertårta inhandlades förstås) och mysiga restauranger med underbara österrikiska läckerheter men även det allra modernaste. Kan verkligen rekommenderas som weekend-resa från Moskva - flygtiden var bara 2 1/2 timma med Aeroflot.
 

Stefansdomens
huvudingång

Lippizanerhästar
OEMAs alla ordförande
 samt regionordförande, sekreterare och kassör
Donau
Slottet Belvedere
Hundertwassers hus
'Svenska bomber'
Regionmötet för vår region OEMA, dvs östra Europa med årsmöte för alla ordförande i vår region var ju vårt huvudsyfte och vi hade verkligen mycket givande möten med ordförande i avdelningarna Stockholm, Västerås, Warsawa, Budapest, Aten, Istanbul, Munchen, Geneve, Wien och Dubai.

Torsdag eftermiddag, efter incheckning på det mysiga hotellet Astoria med perfekt läge absolut mitt i centrum, ägnades åt en rundtur i staden till fots med guidning - givetvis på svenska. SWEA Wien har flera professionella guider som medlemmar så bättre start var svårt att tänka sig!

Staden Wien har ca 1,7 miljoner innvånare och har anor ända från Kristi Födelse då den grundades av romarna. Den omges av en ringväg som är kantad av stora palats, byggda under slutet av 1800-talet av förmögna borgare - hela 800 palats lär det finnas i Wien från den här tiden.
Från början hade staden en ringmur men den revs ner 1860 för att öppna upp för mer plats i den expanderande staden.

Fram till 1918 var Österrike ett kjejsarrike men då föddes den första republiken som man kallar den. Mellan 1938-1945 ockuperades staden och landet av Hitler-Tyskland och efter 1945 åter ockupation, den här gången av de allierade och staden Wien blev indelad i fyra delar som sköttes tillsammans av vinnarna efter 2:a världskriget dvs Ryssland, USA, Storbrittanien och Frankrike.


1955 återlämnade Ryssland de områden man ockuperat och det moderna Österrike och den andra republiken såg dagens ljus. Idag har man 8,2 miljoner innvånare och en stor andel invandrare närmare 40%. Den officiella religionen är katolicismen men islam ligger på andra plats.

Under andra världkriget bombades stora delar av Wien och man räknar med att hela 500 bomber släpptes över staden varav ca 15 000 fortfarande finns i marken och då och då exploderar och ställer till med stora besvär. Ca 25% av Wien bombades ner under andra världskriget.
 

OEMAs sekreterare Lalli och ordförande Ingrid
Många österrikiska barn förflyttades till Sverige under kriget och svenska staten hjälpte också till med utfordring varje dag av 26 000 barn i centrala Wien med en sk 'Schwedensuppe'. Bland annat pga av dessa insatser har många platser i Wien uppkallats efter svenska kända personer såsom Schwedenplatz, Stockholmsplatz, Jenny Lind Straase mm.

Österrikarnas syn på Sverige och oss svenskar är mycket god dels på grund av vår hjälp till behövande under och efter kriget men även för att vårt land ses som det ideala landet att bo i enligt österrikarna och Sverige tas ofta som exempel på ett land med ett väl fungerande socialt skyddsnät. 


Emelie Laurin och ambassadrisen Ulla Dahl i svenska ambassadens residens
Om man beställer ett långt kaffe i Wien så får man svenskt kaffe även om de flesta wienare dricker den starkare italienska varianten, espresso. 'Svenska bomber' kan man också köpa och det är inget mindre än en variant av 'Mumsmums' i rån.

Mitt i Wien finns Hofburg, dvs forna österrikiska kjejsares slott. Här lär det finnas hela 2 600 rum och hela slottet anställer 5 000 personer. Numer sitter landets president Heinz Fischer här vars fru spenderade en hel del av sin barndom i Sverige och därav talar svenska och är medlem i SWEA Wien!
I en del av Hofburg finns den kända Spanska Ridskolan men de vackra vita Lippizanerhästarna. Denna ras som ursprungligen kommer från Lippizia i Slovenien föds numer upp på ett stuteri i Österrike och de allra bästa av dessa kommer till Spanska Ridskolan ca 3-4 per år och följdaktligen pensioneras d
å 3-4 av de äldre hästarna. Här tränas de i dressyr (som från början hade syftet att skydda hästen i krigsföring) och har ett antal uppvisningar per  år som kan besökas även om biljetter måste köpas långt i förväg. 

Träningen kan man lättare få besöka och rekommenderas givetvis. De 73 hästarna här verkar ha ett mycket bra liv och deras boxar hålls minutiöst rena och lär städas varje timma! Många av dem lever också mycket länge ända uppåt 25-årsåldern.
 

Hofburg
Rådhuset
I en annan del av Hofburg finns även den mycket kända kören Wienersängerknaben, den förnäma gosskören som turnerar över hela världen.

Parlamentet i Wien kallas Nationalrådet och har för närvarande ett mycket stort renoveringsbehov - man har avsatt hela 98 miljoner Euro för detta arbete och byggnaden
är som så många andra i Wien ritad an en dansk arkitekt, Theophil Edvard Hansen. Den nuvarande regeringen är en koalition av socialister och konservativa.
 

Middag på Heuriger (vingård)
Rådhuset i Wien är också en mycket känd vacker byggnad och rådhusplatsen är ofta använd för allehanda utställningar och inte minst den världsberömda Julmarknaden som äger rum varje år från slutet av november. Även den kända Nyårskonserten sänds här på stora skärmar till glädje för alla som inte lyckats få tag på biljetter till den åtråvärda konserten.

Förutom ovanstående hann vi också med att se den vackra 850-åriga Stefansdomen, slottet Belvedere, Mozarthuset där kompositören bodde under delar av sitt liv samt konstnärskvarteret skapat av konstnären Hundertwasser, en kreativ man med många framsynta ideer. 


Vi hade även mycket stor tur med vädret och solen strålade och hela helgen kändes som sensommar!

Alla ditresta avdelningsordförande satt möten både fredag och hela lördagen. Många ideer bollades fram och tillbaka och vår vice ordförande Cecilia Wettstam presenterade SWEA Internationals Webprojekts arbete med att ta fram ett nytt it-program för alla SWEAs hemsidor. Det gjorde hon verkligen bra och alla blev imponerade över Cecilias proffsiga presentation.
 

Vi beslutade dessutom bl a att skapa en 'Aktivitesbok' där vi kommer att dela speciellt bra fungerande aktivitetsideer mellan oss - alla behöver ju tips på nya aktiviteter speciellt sådana som redan fungerar bra i andra avdelningar. 

Helen från Aten sålde fina polotröjor som vi investerade i - kommer att bli pris i ett framtida lotteri. Jenny från Munchen sålde deras produkt i form av egenhändigt tillverkade pärlarmband som var verkligen snygga - tyvärr var jag inte snabbt nog framme för att hinna köpa men de går att beställa på Munchens hemsida eller på länken här


En ide för att få fart på kvällsakti
viteterna är att ha samarbete med andra organisationer så jag hoppas att vi kommer att starta med 'After Work' drink och nätverkskvällar snart, har lite trådar ute om det. En annan ide som Cecilia kläckte är en sminkkväll - hoppas kunna ordna dem med vår duktiga Raquel som har en trevlig studio där man kan dåde lära sig många knep samt inhandla det man behöver med extra rådgivning.
 

Årsmötet för vår region avhandlades på lördagen och även där framkom bra ideer och många olika ämnen diskuterades och beslutades. Man får verkligen många ideer när man träffar alla dessa Sweor.  Nästa år kommer regionmötet att sammanfalla med ett SWEA VÄRLDSMÖTE som kommer att hållas i Bologna, Italien och äger rum 3-6 Oktober 2013. Internationella SWEA-möten är verkligen något båda Cecilia och jag kan rekommendera. De är otroligt välorganiserade, kul och inspirerande på många sätt. Vi ser båda redan fram emot Väldsmötet i Italien och hoppas att fler upptäcker vilka energi-kickar man får av att delta på dessa resor/möten!


Så här sammanfattar Cecilia sin upplevelse av dagarna i Wien: 


'Jag tänkte innan jag åkte till SWEAs regionmöte i Wien att det blir ju trevligt att träffa lite nya Sweor, se Wien och gå på möte - men de här dagarna i Wien blev så mycket mer! Jag inser nu vilket globalt nätverk SWEA är!'

'Jag har träffat svenska kvinnor i åldrarna 25-85 år som bor eller har bott utomlands någon gång - i bl a London, Aten, Dubai, Venezuela, Istanbul, Budapest, etc. Att träffa nya människor är berikande, att få höra om deras upplevelser och känna att man knyter nya kontakter som man gärna vill träffa igen! Sightseeing, trevliga middagar och underbart sommarväder gjorde ju inte vistelsen sämre direkt!'

Karin, Emelie och Eva organiserade
regionmötet 2012
Tusen Tack till Eva Jurkowitsch, Wien-Swea och regionmötets organisatör och Emelie Laurin, SWEA Wiens energiska ordförande och även stort Tack till hela underbara SWEA Wien för fantastiska dagar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar