onsdag 7 mars 2012

Veckans Affärer - Rysk Rekyl..

FRÅN VECKANS AFFÄRER MARS 2012
SPECIAL RYSK REKYL

”Många som läser engelska gör det för att kunna resa, och jobbar man på internationella bolag är engelska ett krav. Sedan får du 30–40 procent högre lön om du kan språket.”
bland de företag VA:s utsända träffar medger ingen att man har tvingats in i korruption.

”Ja, jag har betalat mutor när jag har blivit stoppad av polis på gatan. Men aldrig när vi gjort affärer. Även om det ibland har varit krångligt och tagit lång tid”, sä-
Både han och andra tonar ned både faran och att det skulle vara ett något hotfullt läge. Ryssland är inte svart eller vitt utan allt är en gråskala – sovjetfärgerna. Men hurdant ser man på framtiden, är den ljus eller har även den nyanser av grått? Vad som är klart är att rys- sarna öppnar sig mot omvärl- den. Att resa utanför landet är prioriterat och det finns en större öppenhet bland unga ryssar. ”Många som läser engelska gör det för att kunna resa och jobbar man på internationella bolag är engelska ett krav. Sedan får du 30–40 procent högre lön om du kan språket”, säger Carl Cronstedt på språkjätten EF där han leder onlineverksamheten. Trots att engelska lärs ut i skolan är intresset för extrautbildning stort. Att stu- dera via nätet är inte bara en fjärdedel billigare än traditionell klassrumsundervisning, man slipper också de notoriska trafikköer och kan läsa hemifrån när det passar.
 

Carl Cronstedt har varit i Moskva i sex år, först på oljejätten BP, och nu sedan något år tillbaka på EF. Han vittnar om kulturförändringar bland de unga. Även Jonas Nordlander håller med. Han pekar också ut beteendeförändringar hos de unga ryssarna, på kontoret är arbetsspråket engelska.
 

”De är mer uppmärksamma på hur alkohol konsumeras, de har sett baksidan av det”, säger han och beskriver också hur hans anställda blir alltmer som medelklass är mest.
 

 ”Många öppnar bankkonto nu, för första gången. De får kontokort och ska på sikt ta sina första lån.”
Förutsättningarna tycks vara goda för att landet ska lyfta. Dock har en rysk ekonomi- historiker jämfört Ryssland i dag med Sovjetunionen under 1970- och tidigt 1980-tal. Trots ett högt oljepris och ökande konsum- tion gick landet ändå in i en period av stagnation. När oljepriset föll blev folk alltmer moti- verade till förändring. Faller oljepriset kan situationen mycket väl återupprepas, även om dagens ryska samhälle är avsevärt annorlunda jämfört med sovjettiden.
 

Många sätter sitt hopp till att den ryska marknaden öppnas upp. Några månader efter presidentvalet är det tänkt att Ryssland ska in i världshandelsorganisationen WTO. Efter 18 års förhandlingar.
Allt är klart för inträdet, inget land har varit så långt gånget och inte gått med, trots det saknas inte ryska skeptiker till WTO- inträdet. Ryssland har överraskat förr.
 

Internetföretaget Avito sysslar inte med någon handel och har inte stött på patrull.
”Vad det handlar om är att man måste ha fler personer som sköter det administrativa och juridiken, i övrigt har vi inte haft problem”, säger Jonas Nordlander.
 

Men Filip Engelbert inflikar att det är tufft att driva bolag.
”Var tredje år åker man på en skattegranskning. Den är av så grundligt slag att man går igenom samtliga fakturor och samt- liga fakturor hos samtliga motparter. Ett enormt pappersarbete”, säger Filip Engelbert och tar sig för pannan.
 

Ändå finns det en rad kända och färska exempel på korruption som uppmärksammats av främst tidningen Financial Times, där whistleblowers själva blivit föremål för åtal och där det ibland slutat med dödsfall.
Företagarna på plats slår ifrån sig omfattningen och pekar på vilket enormt land Ryssland är. Detsamma gäller de folkliga protesterna, att det i västerländsk press utmålas som en extrem politisk instabilitet.
”Den dramatik som tv-kanalen CNN bygger upp genom att spela en skakig mobilfilm gång på gång. Det är inte så”, säger Jonas Nordlander.

Ryssar shoppar för 7 722 miljarder
Ryssland är världens sjätte största ekonomi. Varje år konsumerar ryssen för cirka 54 000 kronor (köpkraftsjusterat US-dollar). Räknat på hela befolkningen rör det sig om ofantliga 7 722 miljarder kronor. Men BNP per capita är ändå bara på 52:a plats i världen. De senaste fem åren har andelen av landets befolkning som har mer än 500 dollar i disponibel inkomst ökat från 50 procent till 65 procent.
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar