fredag 16 mars 2012

World Childhood Foundation hos SWEA Moskva

I går kväll, torsdagen den 15 mars fick vi så träffa Britta Holmberg och Åsa Wikström från 'CHILDHOOD' som organisationen kallas i vardagligt tal. Som många säkert känner till startades organisationen av H.M. Drottning Silvia 1999. Britta har varit landsansvarig för Ryssland under flera år och har hunnit få en bra bild av situationen för barn i landet. Snart kommer hon att lämna över till Åsa Wikström som tar över arbetet med Ryssland.

Childhood driver inga egna projekt i de16 länder där man är aktiva utan stöder olika samrbetspartners finansiellt.  8 av dessa 16 länder finns i Östeuropa men man arbetar inte bara länder med lägre levnadsstandard utan finansierar även projekt tex i Sverige. Totalt sett finansierar Childhood 100 projekt världen över. 
Åsa och Britta från Childhood

Det finns 8 miljoner barn på barnhem över hela världen och i Ryssland räknar man med ca 700-800 000 barn är omhändertagna från sina biologiska föräldrar och av dessa befinner sig ca 150 000 i samhällsvård dvs på barnhem. En skillnad mot Sverige som Britta nämnde för oss är att i Ryssland så finns många friska barn på barnhem eftersom tanken att placera dem i familjer inte alltid är självklar och lika mogen som i västvärlden. I Sverige tex är de flesta barn som är i samhällsvård barn med säskild problematik.

I Ryssland finns mycket alkohol och drogproblem bakom de barn som lämnas i samhällets vård.Ytterligare ett specifikt problem här är avsaknaden av ett psykoanalytiskt förhållningssätt till de problem som finns, dvs man ser inte alltid på beteenden var de kommer ifrån, orsaker som bidrar till att problemen uppkommer.


I huvudsak fokuserar Childhood på fyra olika grupper:

1) Barn i samhällsvård
2) Gatubarn
3) Barn som riskerar våld och övergrepp
4) Familjer i riskzonen

Det populära Childhood-armbandet
I Ryssland finns många exempel på organisationer som man stöder:
Våra Sweor
Mama+ (från Doctors for Children) - barn får bo tillsammans med sin unga mamma
Chans Kaliningrad – hjälper med boende efter uppväxt på barnhem
Big Brother Big Sister - faddersystem för barn på institution
Peer Support Network – hjälper med att utveckla barnhemsbarnen  nätverk  - ser till att de får fler personer att ha kontakt med - många barnhemsbarn har avsevärt mindre nätverk än barn som vuxit upp i familj
Step Up – hjälper till att lära barn färdigheter för att klara sig bättre i samhället, studier
Korzack Centre, St Petersburg
Aistenok
Upsala – St Petersburg – kombinerar utbildning med något roligt tex cirkusträning

Barn som utsatts för våld och övergrepp:
Family to Children, Ekateringburg 
Doctors to Children, St Petersburg

Det finns fler organisationer som Childhood stöder i Ryssland - hela listan hittar du här.

Ett kriterium för att Childhood ska bidra med medel är att de berörda organisationernas arbete ska direkt förbättra barnens villkor på något sätt.
Merparten av de medel man distribuerar till de olika organisationerna kommer från ett antal svenska privatpersoner och företag som donerat och donerar till Childhood.Bla är ICA, Vattenfall och Volvo stora bidragsgivare. Varje sommar har man en 'Childhood'-dag på Gröna Lund då alla intäkter går till organisationen.

Alla som vill kan stödja Childhoods viktiga arbete för barn - tex genom att köpa det populära lilla armbandet som finns att beställa via hemsidan eller på apoteken 'Doc Morris' i Sverige - kostar 100 kr.

Direktlänk till donationssidan på Childhoods hemsida.

Länk till Shoppen med armbandet, och gåvobevis etc

Många fina ideer för födelsedagar, dopgåvor, etc.

Du kan också gilla Childhood på Facebook så klart!

Länk till Childhoods hemsida: www.childhood.se

Stort Tack Britta och Åsa för ett fint föredrag om Childhood och ert viktiga arbete!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar