måndag 4 juli 2011

Navalny och Barry på den Svenska Ambassaden

I tisdags besökte den kände anti-korruptions-bloggaren och aspirerande presidentkandidaten Alexey Navalny affärsfrukosten på den svenska ambassaden tillsammans med journalisten och Pulitzerprice-vinnaren Ellen Barry - läs mer om detta nedan från ambassadens hemsida... Navalnys blog.
Med förträffliga Google translate så kan vem som helst läsa....personligen tycker jag ryska till engleska funkar bäst..


Första tisdagen varje månad samlas delar av svenska affärsmannakolonin runt olika teman till en frukost på ambassaden. En månghövdad publik, nära 70 personer, fick vid vårsäsongens sista möte lyssna till talare av mycket hög dignitet. Ellen Barry, journalist och nybliven Pulitzerpristagare och Alexey Navalny, regimkritiker och advokat delade på tiden på temat "Korruption i Ryssland". Ellen Barry fick Pulitzer-priset i första hand för sina artiklar om korruption inom rättsväsendet i Ryssland. Hon gjorde en målande beskrivning av ett rättsystem där det sällan finns något incitament för att rätta till ett fel som någon annan del i rättskedjan har begått och hur systemet blockerar individen utan att någon begår något fel. Barry beskrev några aktuella fall som hon följt i detalj och som uppenbarligen var korrupta men man kunde aldrig peka ut vem som var skyldig eller förklara varför det gått snett.

Navalny sökte uppmuntra de närvarande svenska företagsrepresentanterna att våga utmana korruptionen mer. De som har mer än en procent av aktiekapitalet i ett bolag kan ställa krav på utredning när man misstänker korruption. - Ge mig en fullmakt så hjälper jag er mot de stora börsnoterade bolagen, utmanade han. Som anstår en bloggare, med nära 45 tusen läsare, stod det att läsa om mötet på ambassaden på hans blogg bara någon timme efteråt. Han gjorde i inlägget ett nummer av att han träffat IKEA:s högste chef i Ryssland komma körandes själv (dvs ingen chaufför) till ambassaden i en  Skoda. Det vore en omöjlighet för en rysk chef för en av de största företagen i landet.


Läs mer om Ellen Barry och hennes bevakning av Ryssland som NYTs Moskva korrespondent här på New York Times hemsida.  
Och en länk till artikelserien 'Above the Law' av just henne om den ryska korruptionen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar