torsdag 19 januari 2012

Ta ett isbad i dag på ryska Trettondagen!

Enligt den ryska gamla kalendern så firas i dag Trettondagen i Ryssland - 'Epiphany' på engelska, dvs trettonde dagen i julhögtiden och den infaller alltid den 19 januari i Ryssland.  Trettondedagens äldsta namn var epifania eller epifaniadagen ("uppenbarelsedagen"), och den blev en kyrklig högtidsdag under 300-talet.

Vad är det då man firar denna dag - förutom att en del svenskar kastar ut granen på 'vår' Trettondedag?
Jo man firar uppenbarelsen av Jesus som Guds son. Kristendomen i väst firar på trettondedagen i huvudsak, men inte uteslutande, att de tre vise männen (kungarna) denna dag skall ha kommit till Jesusbarnet i krubban med rökelse, guld och myrra. Den östliga kristendomen, dvs den ortodoxa kyrkan firar istället trettondedagen till minne av Kristi dop, vilket också var en del av det man i den västliga kristendomen ursprungligen firade.

Traditionen att ta ett is-bad denna dag, som är mycket vanligt i Ryssland, hänger alltså i hop med firandet av Kristi Dop idag. Därför kommer det att i dag finnas 'isbadsmöjligheter' lite här och var runtom i Moskva. Enligt 'Updates' blog så har myndigheterna förberett hela 45 olika ställen där det alltså går fint att hoppa i det iskalla vattnet i dag!

Silverskogen ska vara ett särskilt populärt ställe att hoppa i! I år lär det även finnas en is-bassäng nära Röda Torget och Bolshoi teatern som man kan testa och ta sig ett dopp i under dagen!  Detta is-bad är iordningsställt av is-block - 1,5 meter höga kanter och 30 med cm tjocka isväggar. Temperaturerna idag kommer troligen att ligga mellan -10 till -15 idag, med andra ord en perfekt dag för ett dopp!

Över 60 000 personer väntas ta sig ett isdopp under dags lopp i Moskva - Kanske du blir en av dem?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar