lördag 25 maj 2013

Fyra Dagar i Blommande Tokyo


Det har blivit en tradition de senaste åren att SWEA Moskva gör en kortresa tillsammans. För två år sedan var vi i Beijing, Kina och förra året några dagar i St Petersburg och nu i år, i slutet av mars besökte vi Tokyo mitt i körsbärsträdsblomningen.

Hela tretton personer hade anmält sig till vår resa till Tokyo. Vi bokade biljetter i mycket god tid, redan i höstas. En av anledningarna att vi valde att åka till just Tokyo var att vi har Margareta Neckelius, före detta Tokyo-Swea här hos oss i Moskva. Margareta höll i planeringen och med hennes erfarna kännedom om Tokyo och ett förflutet i resebranschen så låg oddsen högt för en utomordentlig resa.

Vi tog nattflyget från Moskva på tisdagkvällen den 26 mars och var framme på flygplatsen Narita, 60 km öster om Tokyo, på onsdag förmiddag. Visst var vi lite “groggy”, men vi fann oss snabbt och gick direkt och inhandlade allehanda intressanta japanska snacks och drycker. Inte supervarmt precis så det var på med dunjackan innan vi hoppade in i flygbussen som tog oss direkt in till hotell Intercontinental i Roppongi, ett av de centrala områdena känt för bl.a. sitt nattliv. Därifrån en kort promenad till vårt hotell, B Roppongi, ett helt okej tre/fyr-stjärnigt, fräscht och mycket prisvärt hotell som Margareta hade hjälpt oss att hitta.

Ganska omedelbart hängde jag och Monika Cramborn med Margareta ut till ett närliggande shoppingcentrum och en sushirestaurang för att träffa Margaretas väninna, Nina Lee, Tokyo-Swea, och hennes charmiga 5-åriga dotter Alice. Nina har bott i Japan i hela åtta år med sin svenskkoreanske man som arbetar på EF. Hon berättade att hon trivs jättebra och att allt man kan önska och mer finns i Tokyo, dock inte de svenska vännerna förstås. Lilla Alice älskar sushi och vi ser med förtjusning på när hon tömmer den ena efter den andra sushitallriken, men vi förstår henne precis, sushin är verkligen
fantastiskt fräsch och underbart god!

Tillbaka till hotellet för att möta upp med resten av vårt gäng och direkt avfärd med Tokyos moderna tunnelbana, en av världens största. Det är relativt enkelt att köpa biljetter i automaten innan spärrarna som även talar engelska. Väl framme vid den vackra kanalen (nära Naka Meguro tågstationen) som är känd för sina blommande körsbärsträd, sk sakura och ja, det ÄR verkligen underbart vackert. Solen är nästan redan nere men vi vandrar längs med vattnet och beundrar de underbara träden med sina vita blommor. Varje år hålls här en festival då man hänger lampor i träden under just den korta tid, ca två veckor, då träden blommar och människor kommer från när och fjärran för att beskåda blomningen.

Att beundra träden kallas hanami på japanska och är en av de viktigaste högtiderna under året i Japan då man träffas i parker för att njuta av de blommande körsbärsträden. Traditionen att beundra de vackra blommorna firar också att vintern är förbi och blommorna symboliserar även enligt japansk tradition det mänskliga livets sköra natur.
Körsbärsträden, sakura, existerar på många platser i Tokyo och finns i både rosa och vitt. Intressant nog ger de flesta inga körsbär utan är enbart till för vackra de blommornas skull.

Efter en kort uppfräschning på hotellet så var det så dags för vår första utekväll på restaurang. Margareta hade bokat en typisk sk “Izakaya” restaurang i Roppongi. Izakaya betyder ordagrant “sitt och drick” men givetvis fick vi utomordentlig mat på detta livliga ställe en trappa upp i ett bostadsområde. Vi satt vid stora långbord tillsammans med massor av högljudda japaner som åt och pratade om vartannat. Vanligtvis äter man tills man storknar allt från sushi, sashimi, tempura etc. som serveras till alla vid bordet till ett fast pris. Vi fick hela sju rätter för ca 130 SEK pp!

Under denna vår första dag guidade trevliga Hatorisan, en av Margaretas kontakter, oss runt. Hon ordnar förresten också japanska matlagningskurser för utlänningar och kan nås via Margareta.

Torsdag morgon var det så dags för sightseeing. Efter en kort tunnelbaneresa befinner vi oss i Shinjuku, ett stort administrativt och kommersiellt centrum i centrala Tokyo, mest känt för den otroligt stora tågstationen Shinjuku Station där 3,6 miljoner människor lär passera varje dag. Vi tar hissen upp i 243 meter höga Tokyo Metropolitan Government Building eller Tokyo City Hall som den också kallas ända upp till 45:e våningen där det finns stora fönster och man kan beskåda Tokyo i alla vädersträck.

Efter ett besök i närliggande japanska varuhuset Takashymayas bottenvåning där vi alla fick en stund på oss att beundra det fantastiskt stora och superfräscha utbudet av färdiglagad mat (sushi men även mycket annan japansk mat), begav vi oss till den närliggande parken Shinjuku Goeyen för att på japanskt vis fira hanami och inta våra just inköpta lunchboxar.
Vid ingången betalade vi en mindre summa i inträde, men det var det värt!! Här bredde ganska direkt ut sig enorma gräsmattor med vackra vitblommande stora körsbärsträd och mängder av japaner, unga och gamla på filtar eller de karakteristiska presenningarna, ätandes sin medhavda lunch. Och vädret kunde inte ha varit bättre. Vi, som inte är bortskämda med värme vid denna tid på året, njöt av att äntligen kunna ta av ytterplaggen och värma oss i solen, inta en utsökt picknicklunch och beundra de vackra omgivningarna!

Här, och på många ställen, upplevde vi att japanerna är väldigt trevliga, artiga och glada. Vi fick kontakt med många och poserade förresten hela gruppen tillsammans med några ungdomar som firade examen till deras stora förtjusning. Efter lunchen fortsatte promenaden till andra delar av parken där man blev helt betagen av den japanska trädgårdskonstens skönhet.


Kvällen tillbringade vi på Gonpachi, restaurangen som var med i filmen Kill Bill. Här finns en härlig miljö på två våningar,japanskt högljutt med snabb service och god mat, visserligen en hel del turister men väl värt besöket. Under kvällen träffade vi också Tokyo-Swean Janni Lundin som berättade om livet som svensk i Tokyo. Fredagsförmiddagen hade vi en inbokad rundtur med sightseeingbuss med guide där vi bl a gjorde ett besök uppe i Tokyo Tower, en sorts kopia i orange färg (pga flygsäkerhetsbestämmelser) av Eiffeltornet. Tornet är dock 8,6 meter högre än Paris-versionen och vid molnfria dagar (endast 25 dagar om året) kan man se ända bort till Mount Fuji.

Vi lärde oss också lite fakta om Japan, tex att landet har 127 miljoner invånare på en yta lika stor som Italiens. Kyoto, som vi inte hann med att besöka på denna resa, var huvudstad i Japan under 1000 år. Landet bytte huvudstad till Tokyo för ca 200 år sedan. För ca 400 år sedan förenades Japans alla olika små områden till ett land. 1869 öppnades landet mot omvärlden efter att tidigare varit helt stängt. Japan har ca 80 miljoner bilar vilket gör det till det mest biltäta landet i världen efter USA.

Rökning är förbjuden utomhus och bara tillåten på speciella platser i särskilda rökkurer. På turen hann vi också med att se Senso-ji templet och utsidan av det kejserliga palatset.

Resten av dagen minglade vi i området runt den kända gatukorsningen intill Shibuya Station där ett oändligt antal människor korsar gatorna samtidigt från flera olika håll på gigantiska övergångsställen.
Här intill finns också en liten staty av hunden “Hachiko” som är mycket populär. Hunden tillhörde en japansk professor vid namn Saburo. Hachiko, den trogna lilla hunden följde alltid sin husse i ur och skur till och från stationen. Och han fortsatte att vänta på husse utanför stationen långt efter att professor Saburo hade gått bort. Det finns en film av Lasse Hallström med Richard Gere i rollen från 2009 om denna populära hundhistoria; Hachi: A Dog’s Tale.

Några av oss besökte Omotesandogatan och Takeshita Dori en populär shoppinggata där man hittar exempel på Tokyos berömda ungdomsmode. Kvällen tillbringade vi på en Shabu restaurang, Shabu-Tei i Gaien-mae området. Man “kokar” kött och grönsaker direkt i en gryta med vatten på bordet.

Tidigt lördag morgon begav vi oss så till området runt världens största fiskmarknad, Tsukiji. För att vara med på själva fiskauktionen måste man dock vara på plats senast kl 03 på natten så vi nöjde oss med att vandra runt på den nog så intressanta marknaden med allt från fisk och annan mat, japanska knivar, hushållsredskap, te, m.m. Det var inte lätt att få med våra Sweor härifrån... Efter lunch var det dags för teceremoni och där efter Onsenbad för de modiga.


Teceremonin intogs i ett speciellt tehus i parken Hama-rikyu Gardens. Här fick vi se och delta i det traditionsenliga te drickandet där koppen vrids åt olika håll innan man dricker det gröna teet sittande utan skor på tatami-mattor. Teet ska vara sk “matcha” dvs malet grönt te, vilket också lär vara det mest hälsosamma.

Onsen är ett speciellt japanskt sätt att bada i varma källor i stora badhus inomhus och utomhus. Man går till respektive dam eller herravdelning, tar på en “yukata”, en sorts japansk badrock i bomull. Denna lämnar man sedan i ett skåp innan man går in i badlokalen där alla vistas helt nakna (män och kvinnor för sig förstås). Man går i och ur de olika tempererade badbassängerna och känner sig verkligen uppiggad efteråt! ”Vårt” Onsenbad ligger på Odaibaön nära Tokyo centrum.

På kvällen åt vi fisk och jättekrabba på en mycket trevlig restaurang ägd av en amerikan, Andy, som
bott länge i Tokyo med sin japanska familj. Denna, vår sista kväll, hann vi också med ett besök uppe i kända “New York Bar” på 52:a våningen i Park Hyatt Hotel. Filmen “Lost in translation” spelades delvis in här och det märktes att baren var mycket populär speciellt bland unga utlänningar.

Vår resa kom till ett slut, även om en liten grupp stannade några extra dagar. Helhetsintrycket av Tokyo var fantastiskt: fräscht, modernt, supergod mat och trevliga japaner - vi hoppas snart kunna återvända!

Stort Tack till Margareta Neckelius som hjälpte oss så mycket med resan och även till de duktiga och supertrevliga guiderna som hon ordnade, Hatorisan och Misao Toyoshima.
Resefakta

The B Roppongi Hotel, 398 Roppongi, Minato-ku, Tokyo
www.ishinhotels.com

Gonpachi, 1-13-11 Nishi-Azabu, +81 3 5771 0170,
www.gonpachi.jp

Hato Bus
www.hatobus.com

Teceremoni, Hama Rikyu-teien, Chuo-ku
öppet dagligen från 9-17

Onsenbad på Odaiba
www.ooedoonsen.jp

Andy’s Fish, Yurakucho,
www.andysfish.com

Guider:

Misao Toyshima, auktoriserad guide och tolk,
misao_t_fujita@ac.auone-net.jp

Hatorisan
nås via Margareta Neckelius, neckelius@hotmail.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar