söndag 26 februari 2012

Fredrik Wadstrom om Kulturlivet i St Petersburg

Lyssna till inslaget fran Kosmo i Sveriges Radio har.

Sankt Petersburg har fostrat några av de största namnen inom internationell litteratur, musik och bildkonst, men trots en rik samtidskultur har Sankt Petersburg numera svårt att göra avtryck.

Kosmos Fredrik Wadström och Sveriges Radios kulturkorrespondent Gunnar Bolin har varit i Sankt Petersburg, den största staden i Östersjöregionen med fem miljoner invånare.
Möt konstnären Tsaplya eller Olga Jegorova som hon heter, från konstnärsgruppen Chto Delat - Vad bör göras - där hon ingår är ett tiomannakollektiv med författare, filosofer och konstnärer. När det gäller den traditionella kulturen satsas det stort, säger Tsaplya, här finns konstsamlingarna på Eremitaget och Mariinskiteatern med världsdirigenten Valerij Gergiev som konstnärlig ledare, vi har Ryska museet med samlingar från medeltida ikoner till modernismen. Men situationen för samtidskonsten kan ´bara beskrivas med ett ord: tårar. Tsaplya säger att det inte är någon slump att medlemmarna sökt sig till varandra för att skapa sitt eget sammanhang i brist på en vettig infrastruktur för samtidskonsten.
John Mann PR-chef för Nya Holland, Sankt Petersburgs största kultursatsning visar sina planer. Foto: Gunnar Bolin Stadens största kultursatning är Novaya Gollandia - Nya Holland - på ön belägen i centrala Sankt Petersburg ska de gamla 1700-tals byggnaderna göras om till konstmuséer och utställningslokaler. 2017 ska det hela invigas och ambitionen är att det ska bli norra Europas viktigaste kulturella centrum. Allt detta görs med oligarken Roman Abramovich pengar och Fredrik Wadström och Gunnar Bolin träffade hans PR-chef John Mann på ön och fick en inblick i vad det Nya Holland kan bli.

Det statliga gasbolaget Gazproms nya centralkontor med ett torn på 403 meter planerades in alldeles invid det gamla Sankt Petersburgs stadskärna och just vid de delar som är skyddade av UNESCO som världsarv. UNESCO varnade Rysslands regering  - om tornet skulle byggas skulle man överpröva Sankt Petersburgs plats på världsarvslistan. Nu är planerna ändrade och tornet flyttat till förorten och dess framtid är oviss, men begreppet Gazpromtornet lever kvar som ett exempel på hur illa det hade kunnat gå enligt många Sankt Petersburgbor. För under de senaste åren har kritiken mot rivandet av gamla hus och byggandet av nya vuxit allt starkare, och en som varit en av ledarna för den rörelsen är arkitekturprofessorn Margarita Shtiglits.

Hör också om teaterlaboratoriet ON TEATR och avantgarde-rockbandet Iva Nova.
Ett program av och med: Fredrik Wadström och Gunnar Bolin
Producent: Marie Liljedahl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar