söndag 13 februari 2011

Imperial Porcelain från St Petersburg - besök i butiken på Kutusovski....

I fredags fick vi en mycket intressant visning runt i den största av Imperial Porcelains's butiker i Moskva. Företaget som är flera hundra år gammalt (start 1744) och från början producerade serviser åt de ryska tsarerna ägs idag av banken Uralsib (såldes av ryska staten 2005). På ryska heter fabriken numer: Imperatorskii Farforovyi Zavod.

Vi kände givetvis igen många av de klassiska serviserna spec den koboltblå med nätet (Cobolt Net). Se bild nedan. En nyare version av denna finns nu sedan något år i snyggt rosa. Dessutom fanns en hel del porslinsfigurer och otaliga kaffekoppar i mängder av olika mönster. Många saker finns till helt klart överkomliga priser men många av de riktigt komplicerade exemplaren som tex servisen med motiv från Nötknäpparen var betydligt dyrare.

Sedan några år tillbaka han man också köpt in sig i Philippe Deshoulieres en fransk firma som producerar vackra posrlinsserier i kända Limoges och man har nu döpt om den delen till Deshoulieres helt enkelt.

Beundra de vackra serierna på bilder nedan. Hemsida till Imperial Porcelain (detta är det ursprungliga namnet som man tog tillbaka bara för ett år sedan, under Sovjet-tiden hette fabriken helt enkelt Porslinsfabriken). Läs även mer här om historien av fabriken från Wikipedia. 

För den som besöker St Petersburg rekommenderas fabriksförsäljningen!

Tack Svetlana för att du ordnat besöket!





















































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar