Har Janne Josefsson och kollegerna på Uppdrag gransk­ning beaktat att Ingvar Kamprad och Ikea har fått uppleva direkta hot  i form av löntagarfonder och en rad skatter och hinder som äventyrade företagets  framtid och därmed tiotusentals arbetstillfällen med skattebas här i Sverige?
Löntagarfondernas arkitekt Rudolf Meidners ord till Hans Rausing beskriver väl vad det var fråga om: "Den typen av företag, de familjeägda, ska vi inte ha i det framtida Sverige". Hans Rausing frågade då om man inte kunde tänka sig någon form av skatt eller avgift  för att undvika tvångsförsäljning av familjeföretaget, varpå Meidner svarade: "Det är inte möjligt, ingen ska kunna köpa sig fri".
 Min egen uppfattning är solklar, trots att den kan tyckas grov: Sverige tvingade en gång, bland annat  genom hot, bort några av världens skickligaste entreprenörer, Ruben Rausing och Ingvar Kamprad, samtidigt som det fostrade dem båda till att bli mästare på skatteoptimering. Inte för att de var giriga eller ville undvika skatt, utan för att deras företag skulle överleva.
Hans Blücher, fd direktör i Tetra Pak