tisdag 12 oktober 2010

Greenpeace och Ivan Blokov

I kväll fick vi lyssna till Ivan Blokov, PhD, Campaign Director för Greenpeace Ryssland. Det var oerhört intressant och även om Ivan talade mycket fort stundtals (men på mycket bra engelska) så var det mycket givande. Ryssland hamnar inte helt oväntat mycket högt på  listan över världens miljöbovar och vi kommer att skriva om kvällen mer i nästa nummer av SWEA Magasinet Moskva.

En liten praktisk kommentar som många undrar över...Angående vattnet i Moskva så rekommenderar Greenpeace inte att man dricker det. Det största problemet är klor men det kan även finnas metaller och definitivt för matlagning bör vattnet kokas, då är det ok till mat.Dessutom bör man vara försiktig med att handla svamp på marknader då dessa kan komma från områden med radioaktivitet i marken som tex Tula och Briansk. Enligt Ivan så är det ok att köpa svamp i vanliga mataffärer.

Ett stort problem berättade Ivan är att även om Greenpeace har stort förtroende hos ryska folket och även en kanal till både presidenten och premiärministern som Ivan personligen har möten med flera gånger per år, så är det stora problemet att få stora beslut att verkligen bli genomförda på lokalplanet. Mycket snack med andra ord.

SWEA Moskva kommer att göra en insamling på årets Julfest, den 5 December och donera till Greenpeace Ryssland, så du som vill stödja dem i deras mycket viktiga arbete kan göra det då.

Det finns en rysk kille som arbetar för Greenpeace Stockholm, men även är medlem av styrelsen för Greenpeace Ryssland, Dima Litvinov. Han skriver dessutom en blogg på Greenpeace Sveriges hemsida om olika projekt, inte bara ryska. Läs mer om honom här: http://weblog.greenpeace.org/sverige/2007/03/dima_1.html

Man kan via Greenpeace Sverige stödja Greenpeace Ryssland med pengar och får då också ett nyhetsbrev några gånger om året om vad som händer med Greenpeace problematik i Ryssland. Här är länken till att stödja Greenpeace Ryssland från Sverige:
http://www.greenpeace.org/sweden/stoed-oss/russia-support

Länk till Greenpeace Ryssland på engelska: http://www.greenpeace.org/russia/en/

Ivan Blokov, Greenpeace
Sweor och Moskoviter m fl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar