lördag 23 oktober 2010

Besök på hög nivå.....

I tisdags var vi ett stort gäng, 15 Sweor, som besökte spännande Moscow City eller Moscow International Business Center som det egentligen kallas. Vi fick chansen att åka upp den ena av Mirax-byggnaderna Federation Tower (består av två byggnader). Båda byggnaderna som inte är helt klara är planerade att bli färdiga 2016 och den ena kommer då att bli den högsta i Europa. 

Det handlar alltså om två torn, det västra som vi besökte (62 våningar och 242 m högt) och tvillingtornet det östra som är i byggskede (det östra planeras att bli 506 meter inklusive en spira längst upp, se bilden). Det östra tornet byggs av ett kinsesiskt byggföretag och det västra av ett turkiskt. Mirax äger båda. Det är alltså det östra som kommer att bli Europas högsta.
 
För att komma dit tog vi tunnelbanan till en av Moskva nyaste stationer ’Meshdunarodnaja’, (internationell). Därifrån blev vi hämtade av en vit skåpbil från Mirax, det ryska bolaget som äger bägge byggnaderna.

Tillsammans med vår guide Ekaterina från Mirax, åkte vi med två olika hissar och vandrade till sist upp i flertalet vackra grå marmortrappor till 62:a våningen där en restaurang håller på att iordningställas. Otrolig utsikt givetvis, mycket imponerande att se Moskva från alla sidor! Denna byggnad som vi besökte var alltså Federation Tower zapad, dvs västra.

59:e våningen finns för närvarande en fungerande restaurang, ’Club 59’ tel 645 97 10, för den som vill besöka går det bra både för lunch och middag. Man beställer bord och fråga sedan om de hämtar i mini-van eller om ni kan själva köra in under byggnaden i garaget.Tel för att beställa bord: 645 97 10.

49:e våningen innehåller lyxlägenheter på 2 rum som drivs av Grand Hyatt som hotell och är inredda av Giorgio Armani. C:a halva huset består av kontor och resten av lägenheter.
Ekaterina visade oss runt i alla väderstreck och förklarade att det är Moskva’s stad = Luzhkov som beställt alla byggnader på plats. Så man undrar ju förresten hur det ska gå nu då L är ersatt av Sobyanin....

Ett shoppingcenter finns redan samt en konsertlokal för 6000 besökare. Tvillingskyskraporna Moskva och St Petersburg (det är de som ser ut som lådor staplade på varandea på bilden här intill) står bredvid varandra med St Pet lite mindre än Moskva....
Ekaterina berättade också att det kommer att byggas flera byggnader i formation av bokstaven M där Moskva’s borgmästare kommer att husera. Dessutom planeras ett ZAX – ni vet, där ryska medborgare gifter sig.
Några fönster i byggnaden var krossade lite här och där så vi blev något nervösa... men vår guide försäkrade oss om att de kommer att bytas ut... Restaurangen i Federation Tower Zapad på 62:a våningen (västra tornet, där vi var alltså) planeras bli klar 2012, så snart kan ni beställa bord!
Imponerande - vi hoppas det blir klart snart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar