söndag 17 november 2013

Superappar för Moskva-bor.. del 1

Måste bara dela med mig av några superbra och nyttiga appar som många ryssar numer använder sig av. Som många vet så är de ju duktiga på att programmera i det här landet och det märks faktiskt.. I den första, Yandex Taxi söker du efter en taxi bland 200 olika taxibolag som tillsammans har ca 12 000 taxibilar i Moskva. Dvs när du matat in adressen du åker från så söker appen upp en taxi som är nära dig och den kommer inom ca 10 min om inte fortare. Alla som ringt taxi i Moskva och svurit förstår vilken otrolig lättnad denna app är, Hurra! Finns i Apples Appstore men även som android, bara att köra i gång!

Yandex Taxi Яндекс такси

1) откуда - varifrån vill du åka, när jag använt den så funkar det att skriva in på engelska, adressen alltså

2) куда - vart vill du åka, samma här skriv in adressen dit du vill åka, funkar även med metrostationer och shoppingcenter t.ex.

3) когда - när vill du åka? en klocka kommer upp, välj när du vill att taxin ska komma och hämta dig

4) вызвать такси - ring upp en taxi, dvs när du trycker här efter att du knappat in ovanstående så söker den genom alla de 12 000 taxibilarna och letar upp den som är närmast dig!

Ord som också är bra att veta: отправить заказ - skicka order

отправить номер - ändra telefonnummer

смотреть демо - titta på en demo

отменя - avbryta

När du väl tryckt på knappen under 4) så kommer en karta att komma upp där du kan se din taxi (den svart-gula runda lilla symbolen) komma närmare dig på kartan. Chaufför på väg står det längst upp. Längst ner ser du hans bil och reg nummer.

Nu är det bara dags att våga! 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar