onsdag 27 februari 2013

SWEA Moskvas Årsmöte tisdagen 26/2 med Camilla Thulin och Karina Ericsson Wärn m.m.

I går kväll gick årsmötet 2013 av stapeln med fullt program. Vi höll till på åttonde våningen i Katerina Hotels vackra Nobelsal och startade med en drink i biblioteksbarnen alldeles intill.

Nästan 40 Sweor hade signat upp för kvällens festligheter och årsmöte med val av ny styrelse. Och ja, mitt sista årsmöte som ordförande..snyft,.... kommer verkligen att sakna styrelsen.

Camilla Thulin och Karina Ericsson Wärn kom redan på måndag eftermiddag till Moskva och Cecilia och undertecknad hade redan hunnit bekanta oss med 'granntanterna' som de kallar sig, kika in på deras populära nättidning, OSS GRANNTANTER EMELLAN: www.granntanter.se - där finns myckt spännande om och för kvinnor.

Men tillbaka till årsmötet.. Vi marsherade igenom dagordningen och valde in flera nya namn i styrelsen, Varmt välkomna till Annika Nilsson, ny Vice ordförande, Laura Nordlund, ny PR och sponsoransvarig, Linda Hoff, aktivitetsansvarig (kvällar) samt även stort välkommen till Cecilia Wettstam som inte är ny i styrelsen men är från och med i går vår nya ordförande! Övriga sitter kvar på sina poster sedan förra året - tack för det. Anna Karin Famm sekreterare, Ruta Jyde, fadderansvarig, Birgitta Ljungqvist , medlemsansvarig, Gitte Ankjer Jensen, kassör samt Louise Rybring, redaktör SWEA Magasinet Moskva.
Verksamhetsberättelsen som lästes upp var ganska lång men en gång om året kan det ju också vara kul att många får ett bra grepp om allt vi håller på med.

Och så till slut var det dags för vårt fina SVERIGESTIPENDIUM 2013! Åtta sökande hade vi år och och förstapristagare blev Diana Koblenkova.(Läs mer om Sverigestipendiet här)

Diana är docent i filologi (litterturvetenskap) och filmvetenskap vid Nizhny Novgorods universitet. Diana,som redan hade en doktorsavhandling i filiologi, började intressera sig för svensk kultur för ca 5 år sedan och håller nu på med sin andra doktorsavhandling i svensk litteratur, närmare bestämt noveller från 19- och 20-hundratalet. Hon planerar även att skriva en bok om svensk filmkonst.
Stipendiekommitten anser att Dianas arbete och producerade artiklar om både svensk litteratur och svensk film har visat på hennes utomordentligt stora förmåga till och analys av svenska författare och svenska filmer. Diana har genom sitt arbete som lärare gjort mycket stora stora insatser för svensk kultur i Ryssland.

Vår andrapristagare blev Iana Khazova från Petrozavodsk. Iana, som tillsammans med sin familj redan spenderat en hel del tid i Sverige, undervisar i svenska språket och arbetar som översättare hemma i Petrozavodsk. Hon har en stor passion för svensk barnlitteratur och vill sprida kunskap om detta ämne i Ryssland och vill även producera ett program i samarbete med ett lokalt bibliotek för att ryska barn ska få bekanta sig mer med svenska barnböcker. För tillfället är Iana mammaledig och hemma med sin lille son, men hon fortsätter med brinnande intresse att sprida information om barnlitteratur från Sverige.

Årets tredjepristagare blev Maria Girenko som är doktorand i svenska språket vid MGU, Moskvas statliga universitet. Maria har de senaste åren haft ett stort intresse för svenska språket och Sverige. Hon menar till och med att Sverige har haft en stor påverkan på hennes personlighet (till det bättre, min anm..) och att hon vill ägna sitt liv åt att främja relationerna mellan våra båda länder.

Att vi som Sweor på detta sätt kan uppmuntra och bjuda in ryskor med ett stort Sverige-intresse/ engagemang känns mycket bra och också som mycket viktigt med anledning av att vårt syfte som organisation är att just stödja svensk kultur och det svenska språket. Det betyder mycket för våra stipendiater att motta våra utmärkelser och komma med på vårt årsmöte - Iana tex hade tidigare aldrig besökt Moskva, så hon var extra glad att få tillfälle och möjlighet att komma hit.

Texter av stipendiaterna om Sverige och svensk kultur kommer att publiceras i vårt nästkommande nummer av SWEA Magasinet Moskva.

Så var det dags för en delikat 3-rättersmeny och strax därefter tog lotteridragningen vid. Camillas populära klänningar och toppar lottades ut och eftersom de var storleksbundna så såldes några av dem vidare i en improviserad auktion där alla som köpte donerade köpesumman till Connie Meyers fina välgörenhetsarbete för ryska familjer. Mer info om Connies arbete finns här.

Till sist var det så dags för våra specialgäster, Karina och Camilla!

Camilla och Karina har mode och stil som ett stort gemensamt intresse och är dessutom grannar på Söder i Stockholm. De känner sig helt komfortabla med att bli kallade tanter och slår ett stort slag för att mogna kvinnor ska stå för sin stil och gärna klä sig kvinnligt! 

I Sverige och Norden menar de att vi kvinnor sedan 70-talet anammat alltför mycket mannen som stilidol - det är dags för kvinnor att sluta klä sig som tonåringar eller män och i stället ta på sig en snygg klänning, gärna ha långt hår, sminka sig generöst och inte stressa över sin vikt utan snarare klä sig kvinnligt som den man är här och nu! Ett mycket positivt och bejakande budskap alltså.


Karina Ericsson Wärn har en bakgrund inom konstvärlden som konsthallschef och curator inom samtida konst men är främst känd som författare till ett stort antal böcker om mode och hennes senaste är bla 'Modebibeln', en detaljerad beskrivning av svenskt mode från 1867 fram till idag. Hennes allra nyaste bok handlar om Margo Fallai, en färgstark och mytomspunnen kvinna som höjde ribban i modeSverige med sin lyxboutique.

Camilla Thulin - många vet redan vem hon är. Senast i helgen deltog Camilla i den svenska melodifestivalen som designer av Army of Lovers scenkläder. Men visste ni att hon sedan tre år tillbaka har ett eget varumärke med snygga, moderna klänningar? Camilla som ofta arbetar som kostymtecknare för de största svenska teatrarna är även en mycket erfaren designer och författare till ett flertal böcker om just stil. Hon har dessutom skrivit en kokbok om sitt älskade Turkiet, 'Matresor i Turkiska Vatten'. I höstas blev Camilla utsedd av Svensk Damtidnings läsare som Sveriges mest välklädda kvinna och fattas bara annat med böcker som 'Stil', 'Karlar med stil' och 'Stil by Thulin' i bagaget så vet hon verkligen vad hon talar om!

Både Karina och Camilla bloggade flitigt under sin korta men intensiva sejour här i Moskva - du kan kika in pa vad de observerade här: Camilla och Karina.

Och Camillas fina klänningar, Camilla Thulin Collection, hittar du på hennes egen hemsida här. 


Ett stort och varmt tack till våra sponsorer!

Katerina Hotel
Oriflame
Stockman
Expat Salon - Vi kommer att lotta ut denna voucher bland alla som deltog på årsmötet och vinnaren kommer att annonseras inom kort!
Camilla Thulin (klänningar och toppar, design Camilla Thulin)
Karina Ericsson Wärn (Underklädesboken)

Och sist, Stort Tack till Camilla och Karina som tog sig tid att komma över till oss i Moskva och även till alla som hjälpte till med förberedelser och genomförandet av årsmötet,
Stipendiekommitten, Tamara, Gitte, Anna Karin, Cecilia, Louise m fl!

Varmt tack också för mycket vackra Georg Jensen gåvor som jag fick av er alla! 
 
 Ett kort smakprov på Camillas härliga föredrag...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar