söndag 3 februari 2013

Jewish Museum and Tolerance Center

Idag var jag och familjen på besök i det relativt nya "Jewish Museum and Tolerance Center" som sedan en tid tillbaka finns i fd GARAGE lokaler dvs det gamla bussgaraget på Obrastsova Ulitsa. Det nya "judiska museet och toleranscentrat" som det heter gjorde ett stort intryck på mig.

För det första är hela museet supermodernt med många interaktiva "stationer" inte minst en 4D film om judarnas historia i en speciell bio direkt intill garderoben. Denna show som varade ca 10-15 min får man inte missa, så häftig med regn, vind, ånga och rörelser i stolarna samtidigt som filmen är 3D.

Och det finns fler filmer, bla i andra änden av museet där ingången till GARAGE var tidigare visas flera mycket proffsigt gjorda filmer på en 180 gradersskärm om 2:a världskriget och judarnas öden under Sovjetunionen. Plus att det finns många andra "stationer" som är interaktiva och även roliga för barn! För de sistnämnda finns även ett generöst lekrum med personal.

Judarnas historia är ju som alla vet under 1900-talet mycket dramatisk och till stora delar sorlig så många av filmerna och informationen gör ett starkt intryck och man blir verkligen berörd, inte bara av den moderna tekniken.
Lägg dessutom till en trevlig shop och ett Chokoladnitsa cafe så har ni det perfekta museet. Önskar verkligen att något lika coolt museum inom vilken genre som helst kunde finnas i Sverige eller varför inte Europa. Bra gjort Abramovich m.fl. (som också äger det moderna galleriet GARAGE i Gorky Park)! Och dessutom insiktsfullt att kalla det "toleranscenter" med tanke pa de manga antisemitiska asikter som finns i Ryssland.

Se nedan öppettider och adress taget från Moscow In Your Pocket. Observera att museet är stängt lördgar pga judisk helgdag men öppet söndagar. Och det allra mesta finns pa bade ryska och engelska - tack for det!


View in maps.inyourpocket.com

Open:

Open 12:00 - 22:00, Fri 12:00 - 15:00. Closed Sat.

Address:

Ul. Obraztsova 11, bldg. 1А

Phone:

(+7) 495 645 05 50

Metro station:

Marina Roscha

www:

http://www.jewish-museum.ru


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar