måndag 6 augusti 2012

Sveriges ambassadör i Vitryssland utvisad

Vitrysslands President Lukashenko och Stefan Eriksson
I efterspelet av 'teddybjörns-dramatiken' har den svenske ambassadören i Vitryssland, Stefan Eriksson blivit utvisad och Vitryssland vill inte ha någon ny svensk ambassadör på plats. Lyssna till vad nyheterna på SVT skriver och säger här. Carl Bildt kommenterar om vad som hänt.
Bild från svt.se 

Läs även artikel från SvD i samma ämne. 
Teddybjörnarna över Vitryssland

Lyssna till Sveriges Radio som rapporterar om hur Stefan Eriksson smutskastas i Vitrysk media.

Fakta om Vitryssland:

Vitryssland har närmare tio miljoner invånare på en yta ungefär hälften så stor som Sveriges. Huvudstad är Minsk med 1,8 miljoner invånare.
Sedan 1994 styrs landet av förre kolchosdirektören Aleksandr Lukasjenko, som kraftigt och regelbundet kritiserats av oppositionen och västvärlden för sitt auktoritära styre.
Presidentvalet i december 2010 slutade med en storseger för Lukasjenko, vars motståndare i stor mängd greps och fängslades efter högljudda protester i Minsk. Åtgärderna har följts av hårda sanktioner mot landets ledare från EU och USA.
Källa: TT
 
Ambassadören
Stefan Eriksson utsågs 2008 till Sveriges ambassadör i Minsk. Tidigare var han chef för Sveriges sektionskontor i Minsk och har bland annat tjänstgjort vid Sveriges generalkonsulat i Sankt Petersburg, UD:s enhet för Östeuropa och Centralasien och Sveriges ambassad i Moskva samt vid Exportrådet, enligt regeringens hemsida.
Källa: TT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar