måndag 20 augusti 2012

Boktips, Bill Browder och Valentina Lisitsa

Boktips från svensk press: Tsar Putin

Från Adlibris där boken finns att köpa: 
Vladimir Putin har varit den starka kraften i rysk politik i över tio år. Nu är han återigen president. Men vad är det som gör att Ryssland, oavsett statsskick, alltid leds av en person med enorm makt en tsar?

Den rysk-amerikanska författaren Anna Arutunyan har i flera år rest runt i landet för att få svar på den frågan. Att förklara Putins makt med hans personlighet, det kommunistiska arvet eller hans förflutna i KGB, räcker inte menar hon. Snarare är det den outvecklade demokratin och feodalismen som gör att despot efter despot tillåts styra landet.

Tsar Putin är en spännande berättelse om Ryssland, om varför landet ser ut som det gör och om den tusenåriga, fortfarande aktuella, Kremlkulten. Landets politiska elit kommer knappast att jubla över Arutunyans kritiska granskning, men för den som vill veta mer om vår jättelika granne i öst ger den en välbehövlig tankeställare.
"Gripande ... en omskakande ögonöppnare om den ryska folksjälen." Politiken


William Browder
Wiliam Browder intervjuas i DI Weekend ingående om sin fortsatta kamp mot korruption i Ryssland och alla turer runt Hermitage Capital och advokaten Magnitsky som dog i ryskt fängelse. 'Han slåss för rättvisa i Ryssland.'
Valentina Lisitsa

Till sist lite kultur. Ett nytt fenomen från Ukraina är en kvinnlig pianist vid namn Valentina Lisitsa. Hon har redan haft närmare 46 miljoner träffar på sin You Tube kanal. Läs artikeln om henne från The Teleghraph och lyssna till när hon spelar Beethovens Månskenssonat nedan. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar