onsdag 10 augusti 2011

Svekolnik - kall rödbetssoppa

Den här soppan äter man gärna i Ryssland under varma sommardagar och det kan ju finnas några sådana kvar... Som förrätt är den absolut delikat, helst serverad alldeles iskall. Den är lättsam och mycket god och läskande till lunch eller som förrätt innan tex en kötträtt. Håll tillgodo - prijatnåvå apetita!


 

 

 

 

 

 

Rysk kall rödbetssoppa - Svekolnik

(Uttalas svekåålnick)
För 4 personer.



Ingredienser: 
600 g rödbetor

1 l vatten att koka rödbetorna i (som du använder i soppan)
1 pressad citron
1 tsk salt
1 krm peppar

Garnering:
2 ägg, hårdkokta
2 västeråsgurkor eller en halv vanlig gurka
1 1/2 dl crème fraiche eller helst smetana eller Rysk yoghurt
hackad gräslök
(hackad dill)

Koka rödbetorna tills de är mjuka. Riv dem på rivjärn ganska fint. Blanda ner de rivna rödbetorna i spadet samt lägg i de övriga ingredienserna. Kyl ner.
Vid servering lägg finhackat ägg, finhackad gurka och finhackad gräslök och ev hackad dill direkt i tallrikarna. Häll på soppan. Var och en tar en klick smetana (eller creme fraiche) i soppan som man rör ut så att den får den vackra ljusrosa färgen.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar