Redan dags för sista dagen i Beijing (ingen verkar säga Peking nuförtiden, bara ryssarna, det är väl anglofieringen antar jag). Även denna dag valde vi att starta tidigt och samlades redan kl åtta i receptionen för att bege oss till Tempelparken med Himlens Tempel där den kinesiske kjejsaren en gång i tiden offrade och tillbad förfäderna för att få bättre skör.
Himlens Tempel där det förr offrades |
Parken var förbjuden för vanliga människor under Ming och Qing-dynastierna men är numer en populär plats öppen för allmänheten. Vi ville få en skymt av ’tai chi’-ande kinesrer. Tai Chi eller Taijuquan, är en sorts långsam gymnastisk för att förbättra flödet av Qi (livskraften) genom kroppen.
Övningarna har sitt ursprung i kamp-konsten men för de flesta handlar det om att hålla kroppen mjuk och smidig. Så fort vi kommer in i parken, som vi åker taxi till från hotellet, så ser vi direkt många kineser (mest äldre) som håller på med sin morgongymnastik till ljudet av stämningsfull kinesisk musik.
För många kineser speciellt äldre så fungerar parkerna som en sorts fritidsgårdar där man träffas och umgås och även dansar pardans!
Jade sten är populärt och säljs överallt |
På väg till Black Sesame |
Restaurangen startades och drivs av en amerikansk-kinesiska vid namn Jen Lin Liu som är född och uppvuxen i USA men med kinesiska föräldrar. Efter att ha kommit till Kina på ett stipendium så började hon intressera sig för matkulturen i landet och skrev en bok: Serve the People och startade så småningom 'Black Sesame' som ligger i hutongerna lite norr om Förbjudna staden och bara har två rum och två bord, därav är det svårt att bok, men vi lyckades.
Visst det finns massor med bra restauranger med kinesmat i Beijing, så klart! Men den här är speciell så tillvida att vi satt framför de båda kockarna och Candice, Jen's 'stand in' för kvällen, även hon amerikanskfödd kinesiska, förklarade alla rätter för oss på engelska och berättade om sina intryck av det nuvarande kinesiska samhället.
Candice |
Vår middag var en sk 'set menu' dvs alla de 10 olika rätterna var redan bestämda och rött och vitt vin ingick också i priset som blev ca 300 kr per person.
Menyn för kvällen |
Många smårätter serverade en i taget allt från 'dumplings' till den fantastiska avslutningen med glass med sesamfrön och friterade bananer - jättegott! Alla var supernöjda och för dig som kommer till Beijing eller bor på plats så kan vi verkligen rekommendera 'Black Sesame'.
Bordet som stod mitt framför de två kockarna |
Charmiga personalen på Black Sesame |
Detta blev avslutningen på en mycket lyckad resa till Beijing och Kina, till sist nedan en bild från de charmiga hutongerna, kvarteren där Black Sesame ligger - Tack alla som hjälpt till med resan! - Vi kommer snart tillbaka!
Supergoda dumplings |
Den fräscha maten lagades framför vårt bord |
Trevliga hutong-kvarteren runt Black Sesame |
Ett boktips för den som är intresserad av uppfostringsmetoder av barn i Kina är boken; Battle Hymn of the Tiger Mother av Amy Chua som förespråkar en strikt disciplinerad kinesisk uppfostran gentemot den västerländska mer liberala modellen.
Ytterligare en bra bok här intill för dig som vill besöka
spännande Beijing.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar