måndag 6 juni 2011

Heidi Lepper om 'Parenting'

Heidi Lepper
Måndagen den 23 maj hade vi ny föreläsning med Heidi Lepper, vår egen positivitets-psykolog. Denna gång var ämnet 'Parenting'. Vi fick lära oss att en av de viktigaste egenskaperna som förälder är att hålla sig lugn och konsekvent, att inte reagera på barns provokationer och tester utan vara lugn och stå stadig i sina egna regler och beslut så att barnet känner lugn och trygghet i vad som gäller. I och för sig inget nytt men kan alltid upprepas.

Precis som hon beskrev med metaforen om en 'laxöring' som klarar att sikta på flugan ovanför vattenytan och kompenserar för ljusets brytningen av bilden i vattnet så är vi människor inte lika duktiga på att kompensera för våra känslor utan 'siktar' ofta fel, dvs tolkar omvärlden fel, när vi blir upprörda och känslomässiga. Det Heidi vill säga är alltså att vi ser verkligheten på ett skevt sätt när vi blir upprörda och att det därav är viktigt att hålla sina egna känslor i schack speciellt när man är förälder för att kunna agera på ett bra sätt.

Det är bra om man kan ta reda på vad det är som 'triggar' en själv för att lära sig att kontrollera sina känslor när ens 'triggers' dyker upp. Barn som växer upp med oförutsägbara föräldrar kan känna att de saknar tillit vilket leder till rädsla och och ilska hos barnet menar Heidi.

Dessa ideer gäller inte bara den vuxne utan Heidi menar att man kan träna sina barn att också hantera känslor av obehag som rädsla etc genom positivitets-träning.

Hon betonade också igen vikten av tillräcklig sömn för oss alla speciellt barn och att effekten av för lite sömn kan tex bli aggression. Ett bra tips i familjen är att ha familje-regler, tex att alltid ta 'timeouts' (den som blir arg får lämna rummet för en stund)  givetvis kan det låta självklart men igen, alltid bra med upprepning av goda ideer även för oss upplysta skandinaver! : )
Heidi som tidigare hållit ett helt föredrag om vikten av tillräcklig sömn, nämnde tex boken, 'The seven o'clock bedtime' som en bok i raden av de som talar för vikten av tidiga kvällsvanor för barn (den kan beställas från Amazon).

Vi var tacksamma att Caroline ställde upp som värdinna då Hulya fick förhinder. Tack, tack, tack!

Vi återkommer till hösten med fler 'Heidi-föredrag'. 

Heidis hemsida: http://www.heidilepper.com/
Föreläsningarna har skickats i skriven form till hela SWEA Moskva.
Heidi lockade intresserade åhörare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar