lördag 11 juni 2011

Kaukasien..

För några veckor sedan fick vi förmånen att lyssna till duktiga Kristina Henschen, SIDAs representant i Moskva och Tove Grönberg, Förste Ambassadsekreterare på den svenska ambassaden som följer frågor som rör mänskliga rättigheter i Ryssland. De båda hade rest i norra Kaukasus tillsammans och visade oss bilder och berättade om vad som pågår i regionen vilken är mycket omdebatterad i media pga oroligheter och inblandning i terrorism.

Kristina berättade för oss om flera av SIDAs intressanta projekt för mänskliga rättigheter.  Ett exempel är en grupp som försöker hjälpa till att hitta anhöriga som försvunnit på grund av konflikterna i området. Ytterligare ett exempel är mödrar till de omkomna barnen i Beslan-tragedin som stöttar varandra (inte ett av SIDAs projekt). I det här området har man en hel del  territoriella dispyter och flera av länderna lever med dagligt våld som har blivit en ond cirkel eftersom våldet leder till svårigheter att få investeringar för att starta igång ekonomierna.

Ungdomsarbetslösheten ligger på 80-90% på sina håll vilket gör att unga människor dras till våldsbenägna organisationer samt andra problem. Den ryska regeringen satsar just nu på regionen och att få igång ekonomierna och på det sättet minska antalet personer som beblandar sig med extremist-grupper. Organisationer från det här området har tidigare tagit på sig skulden för flera av terroristattackerna i Moskva.

Vi fick också lära oss att det är mycket vackert i omgivningarna och om man kunde få till fred och lugn och ro så ligger helt säkert en groende turistekonomi runt hörnet pga den ovanligt vackra naturen med både berg och hav.

Stort Tack Kristina och Tove - det var mycket intressant!    


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar