torsdag 25 november 2010

MGU, ryska statliga Universitetet och kvällsträff hos Jenny Palmqvist - Oriflame.

I går var en hektisk dag i SWEA-världen! Vid lunchtid åkte Eva E, vår vice och jag till MGU, det ryska statliga Universitet för att träffa Kristoffer Lieng, lektor utsänd via Svenska Institutet och hans åtta studenter som studerar svenska språket vid den svenska språk-institutionen där. Väl framme såg vi direkt trevlige Kristoffer som väntade på oss utanför den välanvända stora universitetsbyggnaden. Upp med passen för att komma in och förbi vakterna och så in i hissen upp till 10:e våningen!

Väl uppe i Kristoffers korridor sprang vi genast på en gullig 20-årig tjej som hette Anna, en av Kristoffers förväntansfulla studenter. Vi tog en snabb visit in på hans kontor och hälsade även på hans ryska kollega Elena Michailovna Tchekalina, prefekt och professor. Sedan vandrade vi vidare in till det Skandinaviska biblioteket, ett rum på ca 10 m2 men fullt med böcker från de nordiska länderna och framför allt en hel vägg med svenska böcker.
Så småningom började studenterna droppa in och snart började Eva och jag vår presentation av SWEA. Vi berättade också om svenska traditioner, svenska könsroller mm. Det hela blev en mycket intressant stund och vi lärde oss också mer om vad unga ryskor tycker om Sverige och svenskar. Vi kommer att försöka att ha mer kontakt med de här tjejerna för ett reportage i SWEA Magasinets nästa nummer förhoppningsvis.

Tack Kristoffer och alla trevliga duktiga studenter! : ))

Senare var det dax för kvällsträff hemma hos Jenny Palmqvist i Silverskogen. Åsa H och jag kom fram ganska snabbt men det visade sig att det var en mycket dålig dag i trafiken så flera kom inte fram förrän runt 9-tiden efter 2-3 timmar i bilen. Malin E fick vända hem pga att trafiken var så hemsk. : (
Vi blev trots detta ett riktigt bra gäng, 12 sweor som njöt av Jennys goda Västerbottenpaj, sallad, minipizzor plus morotskaka - allt supergott!

Så småningom dök även Svetlana, Oriflame försäljerskan upp med fina produkter som vi beskådade och provade flertalet till allas förtjusning!

Allra sist innan vi gick hem kom Jennys man, Mats, chef för Oriflame - vi har fått jätte-fina korgar till JULFESTs lotteriet och även fina produkter att sälja på lördag på Vinterbasaren!! - Tack Mats och Oriflame!

En mycket lyckad kväll - Tack än en gång Jenny!

1 kommentar:

  1. SVEA hette egentligen våran svenska klubb i Moskva, men det var alldeles för länge sen.
    Fast nästan hela livet gått förbi sedan dess, ändå lever Sverige i mitt hjärta, allt intill min blekaste död.

    SvaraRadera