torsdag 4 november 2010

Auchan, Hypermarket

I förrgår var jag på Auchan (aschann) en hypermarket (gipermarket som folk säger här) dvs jätte-supermarket. Alla känner väl nästan till Auchan men i alla fall, här kommer ett reportage..

I Ryssland finns Auchan sedan 2002 och är många ryssars absoluta favorit, jättesortiment och mycket låga priser. Eller som vår ryske chaufför sa, 'min fru älskar att spendera en hel dag på Auchan'.
Ja, det är stort och lite tröttsamt fräscht men inte behagligt precis (lite IKEA känsla..) och det är bra att undvika lördagar och kvällar då det ofta är minst sagt packat med ryssar som banar sig fram målmedvetet mellan de oändliga raderna av varor ...

Vi vet ju att Auchan är franskt, ett privatägt företag som styrs av en familj som heter Mulliez, en av Frankrikes mest förmögna och de har även intressen i flera andra konsumentvaruföretag bla Decathlon som också finns i Moskva, en sportkjedja. Auchan's företgasslogan är, La vie Auchan, elle change la vie, (Auchans lifestyle ändrar ditt liv), fritt översatt. Det första Auchan öppnades 1961 och i Frankrike där det inte bara finns Hypermarkets utan också vanliga Supermarkets, man är också mycket stora i Spanien och Italien. Nyligen öppnade de även i Kina. I Ryssland har man nu hela 41 Hypermarkets och driver även lågpriskjedjan Atak.
För många ryssar är det nog så att Auchan lyckats ändra deras livsstil såtillvida att de kan köpa saker som de annars aldrig haft råd till eller överhuvudtaget sett till.

Vad är bra på Auchan? Det enorma utbudet och de låga priserna är givetvis det bästa. Plus att det är mycket stor omsättning på varorna. Stor frukt och grönt avdelning där du numer själv väger och trycker på knappen själv för att få prislappen (även i säkerhetsfixerade Ryssland!). TV-skärmar, HiFi, grejer till bilen, böcker, mobiltelefoner, hushållsapparater, vin och sprit, mat, enklare kläder, allt finns här.

Jag gillar särskilt brödavdelningen som alltid har fräscht bröd modell Frankrike och annat.

Dessutom färsk fisk och ostron (har inte vågat testa..), stor köttavdelning, kolla in bilden nedan med bara lammkött (baranina), finns tex vakumförpackade 'lambracks' från Australien mm


Skickar med en bild på dunderblekningsmedlet ACE, som säkert inte skulle kunna säljas i Sverige, men vill man ha tvätten vit så funkar det superbra.

En bild på den ryska drycken Tarkhun, (Тархун) (uttalas tarxhoon), som kommer från Georgien och ska vara baserad på dragon. Den är modell söt och färgad knallgrön, men den är en klassiker i från Sovjettiden och värd att testa. Dock svårt med kryddsortimentet på Auchan, hittade tex inte alls dragon och massor med andra kryddor.

Sist en bild på favoriten, Mors: Klukvinni-bär, den klassiska morsen är godast tycker jag (tranbär på svenska). Lingon heter broosnika.          
Obs! Kom ihåg att man inte tar kort utan det är kontanter som gäller, som tur är nu så finns flera bankomater lägligt placerade vid ingångarna. 
Auchan finns vid alla stora shoppingcenter runt Moskva, totalt 22 stycken.
Hemsida till ryska Auchan: www.auchan.ru  






















                                           

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar