söndag 29 september 2013

SWEA Moskvas Välkomstkväll i torsdags med Gillis Herlitz

Gillis Herlitz
 
Så var det dags för höststart i SWEA Moskva. Uppbokad sedan länge var föreläsaren Gillis Herlitz, antropolog och etnolog, populär föredragshållare som intresserat sig för oss svenskar och våra beteenden i förhållande till andra nationaliteter.

Gillis föredrag var mycket underhållande och vi fick höra en del av de gamla vanliga klyschorna om svenskar men även nya. En intressant tanke som Gillis förde fram var att vårt sätt att se på andra kulturer och nationaliteter egentligen visar mest om vilka vi är själva. T.ex i en italiensk film om svenskar för ett antal år sedan så beskrevs fenomenet att inte många svenskar går i kyrkan, att barn kunde ha en nyckel runt halsen och gå hem själva från skolan, promiskuöst sex hos svenskar etc. med viss förfäran.
Detta visar enligt Gillis mer om italienarnas prioriteter än om svenskarna. Från finskt håll har svenskar däremot t.ex. utpekats att tala för mycket och att agera "storebrorsaktigt" vilket då på samma sätt skulle visa mer om finnar och det finska perspektivet än hur svenskar är i allmänhet.

Många skratt blev det, inte minst när vår föreläsare berättade om hur vi svenskar anses av många andra som överdrivet tacksamma och rättvisa. Vi tackar i ur och skur väldigt många gånger (egentligen är väl det trevligt eller?...) eller det klassiska när restaurangnotan ska delas ner på örena så att alla betalar exakt vad de ska, ja ni vet..

Ytterligare en tanke som Gillis förde fram var att han menar att i hans generation var begreppet "plikt" viktigt, dvs man gjorde det man skulle av pliktkänsla medan den postmoderna människan nu er lever mer efter devisen "lust", "jag har lust att göra det ena eller det andra eller har inte lust"..

Många böcker har Gillis också hunnit med att författa bl.a. "Svenskar: Hur vi är och varför" som fortfarande finns att köpa (lär även finnas på ryska!) och handlar om de där typiskt svenska egenskaperna. Gillis har även skrivit de populära böckerna "Kulturgrammatik" samt "Socialgrammatik" i samma anda. Perfekta presenter och läsning för utlandssvenskar!
En mycket trevlig kväll då ca 50 personer samlades - också kul med gästande män som var inbjudna att delta.

Gillis Herlitz, Scandinavias goda kyckling och Cecilias, vår ordförandes och styrelsens planering och organisation gjorde kvällen till en fullträff! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar