tisdag 5 juni 2012

Svenska Nationaldagen i morgon 6 juni

På restaurant Scandinavia får man i morgon 6:e juni svensk bakelse gratis till lunch och middag! 

Till Midsommarfirandet på Scandinavia går det nu att köpa biljetter: 2 200 R pp for buffet, öl, akvavit och jordgubbstårtaoch kaffe. 80 platser finns - köp biljetter i god tid! Hemsidan finns här. 

På Sweden.se kan man läsa följande om Nationaldagen...

Sverige har inte deltagit i krig i modern tid, vilket möjligen kan förklara svenskarnas något avmätta förhållande till nationalstaten. Svenskarna är stolta över sitt land men tycks inte känna något större behov av att manifestera det. Den 6 juni har tidigare inte varit någon helgdag och för många har händelsen inte märkts på annat sätt än att lokal-trafiken smyckat sina bussar med svenska flaggor.
av Po Tidholm

Carl XVI Gustaf, Sveriges konung  och drottning Silvia på väg till  nationaldagsfirandet på Skansen, Stockholms  friluftsmuseum.
Carl XVI Gustaf, Sveriges konung  och drottning Silvia på väg till  nationaldagsfirandet på Skansen, Stockholms  friluftsmuseum.
Photo:
Stockholm Visitors Board

Firande med kungafamiljen
Kungen och drottningen deltar årligen i en ceremoni på det stora friluftsmuseet Skansen i Stockholm; där hissas den blå-gula flaggan och barn i folkdräkter överlämnar sommarbuketter till kungaparet.

På nationaldagen hålls också numera en ceremoni för att hälsa nya svenskar välkomna som medborgare.

Senast svenskarna mangrant engagerade sig i nationalstaten var vid förra sekelskiftet då nationalromantiska vindar genom landet och hembygdsföreningar och hembygdsgårdar bildades. Det var i det sammanhanget man först började fira den 6 juni.
Exakt hur gammal den Svenska flaggan är vet man inte, men de äldsta bilderna på det gula korset mot blå bakgrund är från 1700-talet.
Exakt hur gammal den Svenska flaggan är vet man inte, men de äldsta bilderna på det gula korset mot blå bakgrund är från 1700-talet.
Photo:
Jonathan Hall


Allmän helgdag för första gången 2005

2004 tog svenska politiker beslutet att göra den 6 juni till lagstadgad helgdag, vilket möjligen kommer att öka intresset för att fira nationaldagen. Det har tagit tid, förslaget har bollats fram och tillbaka under åtskilliga mandatperioder.

Det finns också grupper som propagerar för utnämnandet av en nationalbakelse, en nationalrätt och att göra nyckelharpan till nationalinstrument. Men det har visat sig vara svårt att enas även kring dessa oskyldiga idéer.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Po Tidholm är frilansjournalist och kritiker på Dagens Nyheter. Po Tiholm har författat huvdtexten om dagens firande i Sverige.
Agneta Lilja är lektor i etnologi vid institutionen Språk och kultur på Södertörns högskola. Agneta Lilja har författat faktatexterna.
Författarna är ensamma ansvariga för åsikter som framförs i denna temawebb.

Copyright: 2004 Agneta Lilja, Po Tidholm och Svenska institutet. Denna text är publicerad av SI på www.sweden.se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar