tisdag 26 mars 2013

Film 10 april

Välkomna till årets tredje filmvisning på ambassaden!

Onsdagen den 10:e april klockan 18.00 visar vi filmen ”Kronjuvelerna” (Regi: Ella Lemhagen) med Alicia Vikander och Bill Skarsgård i huvudrollerna.
Handling: Kronjuvelerna är ett triangeldrama som börjar med att en ung flicka, Fragancia, anhålls för mordförsök på fabriksdirektörsonen Richard Persson. Under polisförhöret rullas hennes märkliga livshistoria upp, från den fattiga uppväxten till mötet med den stora kärleken ishockeyspelaren Petersson-Johnsson och den ödesdigra natten som slutade med misstankarna om mordförsök.
Trailern: http://www.youtube.com/watch?v=sfyOIidG07w
Filmen visas på svenska utan översättning, med svenska textremsor.
Efter filmen bjuder vi som vanligt på lite vin och tilltugg och då kommer det naturligtvis att finnas möjlighet att diskutera filmen och umgås både på svenska och på ryska.

Föranmälan behövs. Vänligen meddela Katja Hohlova på
ekaterina.hohlova@gov.se
eller (495) 937 9254 om ni tänker komma.

måndag 25 mars 2013

Vår i Paris..

I helgen var jag med familjen i Paris - har laddat upp lite inspirerande bilder från varmare breddgrader och från våren!

Två mycket sevärda museer hann vi med:

Musee du Luxembourg som just nu har en mycket fin och stor Chagallutställning, Entre Guerre et Paix. Men boka biljetter online, annars är kön lång... Och lunchen intill på kända Angelina (precis vid ingången till museet) var super, inga bokningar så kom dit vid 12 så får du bord snabbt. Och förutom lunch och "makaroner" mm har de den bästa varma chokladen i Paris!!!!

En klassiker är Musee Rodin (bra audioguides för både barn o vuxna på eng) också det ligger på vänstra och mysigaste stranden. Så fint och uppfriskande både inne och ute med vackra skulpturer.

Och så ett besök i Jardin du Luxembourg förstås, där hittade jag de fina utslagna krokusarna, solande männsikor, lekande barn, håll tillgodo och njut...

Eiffeltornet hann vi med och här köpte jag biljetter på 'Skip the lines to the Eiffel Tower', vilket var totalt värt pengarna eftersom alla tider på Eiffeltornets hemsida redan var slutsålda och vi istället gick upp med en amerikansk guide som dessutom berättade om allt vi såg och en massa roliga historier om Ludvig den XIV mm Inget köande nere vid tornet alltså! Man har även via dem biljett att gå allra längst upp men dit var det trots allt kö... så vi tog i stället lunch på kända Cafe de Flore i 6:e. Här är det alltid fullt oavsett årstid, men så härligt!


För barn måste jag säga att Cite des Scienes et de l'Industrie var en höjdare och då speciellt Cite des Enfants. Inte kanske helt känt bland utländska turister, men super för barnfamilj (audioguides på engelska för barn o vuxna). Ett sorts fräscht Tom Tits men även med 3D biograf och för tillfället fanns chansen att gå in i en riktig ubåt! Så spännande! Även här köper man biljetter online. Ligger ca 20 min utanför Paris med taxi.

Och för dig som är ambitiös, passa på att ta en eller några franskalektioner med lärare som kommertill hotellet. 100 Euro per timma (dyrt men kan vara ok för enstaka gång, finns andra ställen också om du googlar) här finns även lärare för barn! "French as You Like It"

Ett bra ställe att köpa biljetter till mycket i Paris är förresten fnac.com och man printar som vanligt hemma (ev bara franska). Ganska enkelt även om fransmännen inte alltid har allt på engelska på nätet.


Åh, en sak till,glömde rekommendera bästa bokhandeln, den engelska, Galignani,definitivt värt ett besök. Där hann jag med att inhandla nya, superpopulära "Bebe day by Day - 100 Keys to French Parenting"av amerikanska Pamela Druckerman, inte bara en bok om barnuppfostran "the French way" utan även en guide att förstå hur fransmännen/kvinnorna tänker. Så bra och underhållande!


5 stjärnor för 2 dagar i Paris - Vive la France!


Påskkaffe hemma hos Hűlya!

Jättemysigt och fint påskkaffe hade vi häromdagen hemma hos
Hűlya Tardell i Pokrovski. Hulya hade gjort så fina påsktårtor, fantastiskt gott!!! Och laxtårtan var också syndigt god...

Tusen tack Hűlya, vi kommer gärna snart tillbaka!

Lite inspiration inför kommande helg:

Laxtårta - perfekt på påskbuffen!

Botten:
300 g mörk kavring
75 g smör

Fyllning:
400 g Philadelphiaost
2 dl Creme fraiche
250 g rökt lax i småbitar
2-3 scharlottenlökar finhackade
1-2 msk hackad dill
Salt o peppar

Garnering:
Citronskivor, fiskrom, dillvippor

Smält smöret och finfördela brödet i en matberedare. Blanda i hop och tryck ut i rund form m löstagbar botten. Skär laxen i små tärningar, hacka lök och dill. Blanda i hop allt, smaka av m salt o peppar och bred ut över kavringbottnen. Lossa kanten på formen och garnera med fiskrom, citron och dill. Går fint att göra 1-2 dagar i förväg!


Hulyas Citron och Marängpaj

1 sats vanlig pajdeg.

Citronkräm:
3 dl vatten
1 1/2 dl socker
4 msk maizenamjöl
5 msk pressad citron (eller hälften citron o hälften apelsin)
3 äggulor
2 msk smör

Maräng:
3 äggvitor
1 1/2 - 2 dl socker

Gör pajdegen enl vanligt recept. Tryck ut/ kavla och lägg i pajdorm samt grädda i ugn ca 225 grader.

Citronkrämen:Blanda vatten, socker, maizena, citron/apelsin i kastrull. Rör medan det kokar upp. Tag bort från värmen. Rör ner äggulorna i krämen. Låt sjuda upp under omrörning, inte koka. Låt svalna. Häll i pajskalet.

Marängen: Vispa vitorna till hårt skum. Blanda sedan försiktigt i sockret med en slikkepått. Bred eller spritsa marängen över citronkrämen på tårtan. Grädda tills marängen fått färg. Ca 175 grader.

Påsktårta med mandel från Hűlyas kaffe

Botten:
200 g sötmandel
3 äggvitor
2 dl strösocker

Smörkräm:
3 äggulor
1 dl strösocker
1/2 + 1 1/2 dl vispgrädde
2 msk pressad citron
1 citron, rivet skal
150 g smör

Garnering:
15 sötmandlar
25 g vit choklad
Eller vad du känner för!

Finhacka mandeln i matberedare. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt socker och malen mandel. Blanda i hop. Bred ut i 4 rundlar ca 20 cm diameter på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 150 grader ca 20 min. Ta ut och dra av pappret, låt svalna.

Kräm: Blanda äggulor, socker, citronsaft och 1/2 dl grädde i kastrull. Sjud under omrörning till tjocknat. Ta kastrullen åt sidan och blanda i smöret i klickar. Tillsätt citronskalet. Låt kallna.
Vispa upp 1 1/2 dl grädde och blanda ihop med citronkrämen. Färga om du vill m karamellfärg för mer gul färg. Lägg ihop bottnarna med kräm emellan och ovanpå.

Skålla mandlarna och doppa i smält vit choklad eller hitta på egen garnering! Påskägg, kycklingar, anything goes!



GLAD PÅSK!