måndag 25 mars 2013

Påskkaffe hemma hos Hűlya!

Jättemysigt och fint påskkaffe hade vi häromdagen hemma hos
Hűlya Tardell i Pokrovski. Hulya hade gjort så fina påsktårtor, fantastiskt gott!!! Och laxtårtan var också syndigt god...

Tusen tack Hűlya, vi kommer gärna snart tillbaka!

Lite inspiration inför kommande helg:

Laxtårta - perfekt på påskbuffen!

Botten:
300 g mörk kavring
75 g smör

Fyllning:
400 g Philadelphiaost
2 dl Creme fraiche
250 g rökt lax i småbitar
2-3 scharlottenlökar finhackade
1-2 msk hackad dill
Salt o peppar

Garnering:
Citronskivor, fiskrom, dillvippor

Smält smöret och finfördela brödet i en matberedare. Blanda i hop och tryck ut i rund form m löstagbar botten. Skär laxen i små tärningar, hacka lök och dill. Blanda i hop allt, smaka av m salt o peppar och bred ut över kavringbottnen. Lossa kanten på formen och garnera med fiskrom, citron och dill. Går fint att göra 1-2 dagar i förväg!


Hulyas Citron och Marängpaj

1 sats vanlig pajdeg.

Citronkräm:
3 dl vatten
1 1/2 dl socker
4 msk maizenamjöl
5 msk pressad citron (eller hälften citron o hälften apelsin)
3 äggulor
2 msk smör

Maräng:
3 äggvitor
1 1/2 - 2 dl socker

Gör pajdegen enl vanligt recept. Tryck ut/ kavla och lägg i pajdorm samt grädda i ugn ca 225 grader.

Citronkrämen:Blanda vatten, socker, maizena, citron/apelsin i kastrull. Rör medan det kokar upp. Tag bort från värmen. Rör ner äggulorna i krämen. Låt sjuda upp under omrörning, inte koka. Låt svalna. Häll i pajskalet.

Marängen: Vispa vitorna till hårt skum. Blanda sedan försiktigt i sockret med en slikkepått. Bred eller spritsa marängen över citronkrämen på tårtan. Grädda tills marängen fått färg. Ca 175 grader.

Påsktårta med mandel från Hűlyas kaffe

Botten:
200 g sötmandel
3 äggvitor
2 dl strösocker

Smörkräm:
3 äggulor
1 dl strösocker
1/2 + 1 1/2 dl vispgrädde
2 msk pressad citron
1 citron, rivet skal
150 g smör

Garnering:
15 sötmandlar
25 g vit choklad
Eller vad du känner för!

Finhacka mandeln i matberedare. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt socker och malen mandel. Blanda i hop. Bred ut i 4 rundlar ca 20 cm diameter på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 150 grader ca 20 min. Ta ut och dra av pappret, låt svalna.

Kräm: Blanda äggulor, socker, citronsaft och 1/2 dl grädde i kastrull. Sjud under omrörning till tjocknat. Ta kastrullen åt sidan och blanda i smöret i klickar. Tillsätt citronskalet. Låt kallna.
Vispa upp 1 1/2 dl grädde och blanda ihop med citronkrämen. Färga om du vill m karamellfärg för mer gul färg. Lägg ihop bottnarna med kräm emellan och ovanpå.

Skålla mandlarna och doppa i smält vit choklad eller hitta på egen garnering! Påskägg, kycklingar, anything goes!



GLAD PÅSK!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar